„Srbijagas” traži partnere za svoje firme

Izvor: Politika, 17.Maj.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Srbijagas” traži partnere za svoje firme

„Azotari” i „Srpskoj fabri cistakla” potrebno 33 miliona evra da bi stale na svoje noge i krenule u razvoj

Novi Sad – Generalni direktor „Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je juče na Novosadskom sajmu da je strategija ove kompanije da za tri do četiri godine nađe strateške partnere za „HIP-Azotaru” u Pančevu i Srpsku fabriku stakla u Paraćinu. Na konferenciji za novinare on rekao da je „Srbijagas”, bez obzira što je prinudno preuzela ova >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dva preduzeća zbog velikih dugovanja, prišla procesu restruktuiranja na tržišnom principu.

– Za investicije u „HIP-Azotari” potrebno nam je oko 16 miliona evra, kako bismo trenutnu proizvodnju od oko 400.000 tona azotnih đubriva povećali na milion tona godišnje. Na inostrano tržište sada se plasira oko 200.000 tona, a modernizacijom postrojenja preduzeće bi moglo postati i veliki izvoznik. Potrebno nam je oko dve godine da dostignemo planirani nivo proizvodnje – rekao je Bajatović.

Direktor „Srbijagasa” je ocenio da je stanje u SFS-u znatno komplikovanije, jer bugarska kompanija „Rubin” ne poštuje ugovorene obaveze koje je preuzela prilikom kupovine ove fabrike.

– Naš investicioni program vredan je 17 miliona evra, a sve je izvesnije da „Rubin” neće ispuniti svoje obaveze. Od kako je privatizovana, u fabrici je od deset peći prestalo sa radom šest, a investicioni plan predviđa revitalizaciju dve peći i dve proizvodne linije. Ako to realizujemo, planiramo da u 2011. godini ostvarimo 23 miliona evra izvoza i preuzmemo 20 odsto postojećeg uvoza staklene ambalaže u Srbiji – istakao je Bajatović.

Na osnovu odluke republičke vlade, „Srbijagas” je prošle godine konvertovao svoja potraživanja od 34 miliona evra u kapital, i na taj način postao većinski vlasnik SFS sa 63,6 odsto akcija. Agencija za privatizaciju dala je dodatni rok bugarskoj kompaniji da realizuje investiciona ulaganja.

M. M.

[objavljeno: 18.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

„Srbijagas" u staklaru i Azotaru ulaže 33 miliona evra!

Izvor: Press, 17.Maj.2010

Kompanija „Srbijagas" uložiće oko 33 miliona evra u Azotaru iz Pančeva i Srpsku fabriku stakla iz Paraćina, a za tri do četiri godine planira da nađe strateškog partnera za ove dve firme, rekao je juče generalni direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.