„Srbijagas u staklaru i Azotaru ulaže 33 miliona evra!

Izvor: Press, 17.Maj.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Srbijagas" u staklaru i Azotaru ulaže 33 miliona evra!

Kompanija „Srbijagas" uložiće oko 33 miliona evra u Azotaru iz Pančeva i Srpsku fabriku stakla iz Paraćina, a za tri do četiri godine planira da nađe strateškog partnera za ove dve firme, rekao je juče generalni direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović.
On je na konferenciji za novinare u okviru 77. međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu rekao da je „Srbijagas", bez obzira na to što je prinudno preuzeo te dve kompanije zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << velikih dugovanja za prirodni gas, započeo njihovo restrukturiranje. Prema njegovim rečima, modernizacijom proizvodnog procesa HIP Azotara bi mogla da postane i veliki izvoznik, a trenutno je izvozu namenjeno oko 200.000 tona azotnih đubriva.
- Potrebno je oko dve godine da dostignemo planirani nivo proizvodnje - rekao je Bajatović.
Direktor „Srbijagasa" je ocenio da je situacija u paraćinskoj staklari znatno komplikovanija, jer bugarska kompanija „Rubin" ne poštuje ugovorene obaveze koje je preuzela prilikom kupovine te fabrike.
Ekonomisti, međutim, smatraju da je investicija koju je najavio Bajatović veoma sumnjiva i tvrde da će, ukoliko propadne, dugove vraćati građani Srbije. Stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da su Bajatovićeve najave za investiranje diletanske, jer „Srbijagas" i sam loše posluje!
- Mislim da su ovakvi planovi diletantski, jer jedno domaće preduzeće koje već ima probleme u svom poslovanju pokušava da spase druga preduzeća. Mislim da bi Bajatoviću bilo pametnije da nađe nekog ko se razume u staklo i đubriva za takav posao. Dakle, nekog ko je profesionalni menadžer - kaže Kovačević.
On dodaje da je velika verovatnoća da će ovakva investicija propasti, a da će to onda plaćati potrošači gasa ili poreski obveznici.
Bivši ministar za privatizaciju Aleksandar Vlahović tvrdi za Press da po sadašnjoj ceni gasa HIP Azotara ne može da bude profitabilna. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.