Srbija platila više od četiri miliona evra za kašnjenja u korišćenju kredita

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2018, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija platila više od četiri miliona evra za kašnjenja u korišćenju kredita

Prema zvanično dostupnim podacima Uprave za javni dug, Srbija je tokom 2017. i zaključno sa martom ove godine, na ime penala za nepovučena sredstva za odobrene kredite platila oko 4,4 miliona evra.

Iako su ovi iznosi značajno manji u odnosu na period od pre pet godina, kada je Srbija za odobrena, a nepovučena sredstva platila više od osam miliona evra, činjenica da se plaćeni penali još uvek mere milionskim iznosima pokazuje da problem s realizacijom projekata i dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << postoji.

Naime, međunarodne banke i kreditori poput Svetske banke, EBRD, EIB-a, ali i strane vlade, kredite odobravaju državama po povoljnim kamatnim stopama na osnovu projekata. To su sredstva za najveće projekte u državi, kao što su putevi, pruge, modernizacija i razvoj javnih preduzeća i slično. Kada država ne napreduje s projektima, i ne povlači sredstva u ugovorenim rokovima ona zbog toga plaća proviziju odnosno penale jer je to „zarobljen novac“ banaka. Tako, recimo, EBRD naplaćuje proviziju od 0,5 odsto na nepovučena sredstva, IBRD - 0,25 odsto, Eksport imort bank of China 0,75, a Vlada Azerbejdžana - 0,5 odsto.

Prema zvanično dostupnim podacima Uprave za javni dug, Srbija je u 2017. na ime penala platila oko 3,3 miliona evra, dok je od početka ove godine zaključno sa 31. martom taj iznos bio oko 1,1 milion evra.

Kako piše Insajder, prošlogodišnja i ovogodišnja kašnjenja su, između ostalih, postojala u povlačenju sredstava za projekte Koridora 10, Železnica Srbije, Puteva Srbije, a na tom spisku su i JP Srbijagas, Elektroprivreda Srbije. Neki od ovih kredita odobravani su godinama unazad, ali se projekti dugo nisu pomerali s mrtve tačke.

Autor: Insajder

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.