Srbija najviše uvozi drumska vozila i naftu

Izvor: Radio 021, 16.Jul.2018, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija najviše uvozi drumska vozila i naftu

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije prošle godine je iznosila 34,4 milijarde evra, što je porast od 12,9 odsto u odnosu na 2016. godinu, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Kako se dodaje, izvoz robe imao je vrednost od 15 milijardi evra, što je povećanje od 12,1 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrednost od 19,4 milijarde evra što predstavlja povećanje od 13,6 odsto.

Deficit iznosi skoro 4,3 milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << evra, što je povećanje od 19,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Posmatrano regionalno, najveće učešće u izvozu Srbije imao je region Vojvodine (33,0%), sledi Beogradski region (26,4 %), region Šumadije i Zapadne Srbije (24,6%), region Južne i Istočne Srbije (16,0%), a oko 0,1% izvoza je nerazvrstano po teritorijama.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region (45,9%); slede region Vojvodine (27,5%), region Šumadije i Zapadne Srbije (16,4%), region Južne i Istočne Srbije (9,5%), a oko 0,7% uvoza nije razvrstano po teritorijama. Ne raspolaže se podacima za Region Kosovo i Metohija.

Zemlje članice Evropske unije čine 64 odsto ukupne razmene, a Srbija je najviše izvozila za Italiju, Nemačku, BiH, Rusiju i Rumuniju. Uvoz je najviše išao iz Nemačke, Italije, Kine, Rusije i Mađarske.

Najviše su izvožene električne mašine i aparati, potom drumska vozila, voće i povrće, obojeni metali i proizvodi od kaučuka. Srbija je, s druge strane, najviše uvozila drumska vozila, naftu, električne mašine, industrijske mašine i medicinske i farmaceutske proizvode.

Naš drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima imamo suficit u razmeni od dve milijarde dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), gvožđa i čelika, proizvoda od metala, drumskih vozila. Kada je reč o uvozu, najzastupljeniji su gvožđe i čelik, kameni ugalj, koks i briketi, povrće i voće, pluta i drvo. Izvoz Srbije iznosi tri milijarde, a uvoz 930 miliona dolara za posmatrani period.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Bugarskom, Rumunijom, Hrvatskom, Slovačkom, Velikom Britanijom, Italijom, Švedskom i Moldavijom. Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Nemačkom. Sledi deficit sa Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa),Turskom, Poljskom (uvoz delova za motorna vozila), Irakom, Mađarskom, Belgijom, Austrijom, Češkom, Indijom, Grčkom, Ukrajinom (uvoz rude gvožđa i koncentrati), navodi se u saopštenju RZS.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Srbija najviše uvozi drumska vozila i naftu

Izvor: Kamatica.com, 17.Jul.2018, 13:30

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije prošle godine je iznosila 34,4 milijarde evra, što je porast od 12,9 odsto u odnosu na 2016. godinu, saopštio je danas Republički zavod za statistiku..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.