Srbija među glavnim zemljama za proizvodnju marihuane u Evropi

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2017, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija među glavnim zemljama za proizvodnju marihuane u Evropi

Najmanje tri kraka šverca marihuane vode iz Srbije na zapad, ali mi nismo samo tranzitna zona već i značajan evropski proizvođač.

Prema izveštajima EUROPOL-a za 2016. godinu i Evropskog centra za monitoring droge (EMCDDA) iz juna ove godine, u koje je "Blic" imao uvid, tržište kanabisa u Evropi vredi između 8,4 i 12,9 milijardi evra.

- U Evropi kanabis se uglavnom proizvodi u zatvorenim prostorijama, laboratorijama, retko na otvorenom. Takođe, tako proizvedeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kanabis prodaje se na domaćem tržištu ili u zemljama regiona, retko se izvozi. Glavne zemlje za proizvodnju kanabisa u Evropi su Albanija, Srbija, Bugarska, koje snabdevaju zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope - kaže se u izveštaju EUROPOL-a.

Kanabis proizveden u ovim rejonima distribuira se u Italiju, Hrvatsku, Mađarsku, Češku, nešto manje u Holandiju i Skandinaviju, kao i u Ukrajinu, koja beleži rast u potrošnji marihuane i u njenoj trgovini. Centralnoevropske destinacije, opet, služe i za dalju distribuciju kanabisa u zapadnu Evropu (Francusku i Nemačku).

U izveštajima se navodi da je "albanski tok" pretrpeo značajan udarac pre nekoliko godina.

- U leto 2014. godine plantaže kanabisa u okolini Lazareta, ali i na planinama na granici sa Grčkom poharane su u policijskim racijama, što je oborilo proizvodnju - piše u EUROPOL-ovom izveštaju.

Ipak, ne prođe ni nedelja u kojoj srpski graničari ili inspektori ne izdaju saopštenje u kom se navodi koliko je kilograma marihuane zaplenjeno na Horgošu, Batrovcima i Preševu.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.