OVO SU PUTEVI MARIHUANE Evropski narko-biznis vredi milijarde evra, a sve rute vode PREKO SRBIJE

Izvor: Blic, 09.Avg.2017, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVO SU PUTEVI MARIHUANE Evropski narko-biznis vredi milijarde evra, a sve rute vode PREKO SRBIJE

Najmanje tri kraka šverca marihuane vode iz Srbije na zapad, ali zabrinjavajuće je to što mi nismo samo tranzitna zona već i značajan evropski proizvođač.

Prema izveštajima EUROPOL-a za 2016. godinu i Evropskog centra za monitoring droge (EMCDDA) iz juna ove godine, u koje je „Blic“ imao uvid, tržište kanabisa u Evropi vredi između 8,4 i 12,9 milijardi evra.

- U Evropi kanabis se uglavnom proizvodi u zatvorenim prostorijama, laboratorijama, retko na otvorenom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Takođe, tako proizvedeni kanabis prodaje se na domaćem tržištu ili u zemljama regiona, retko se izvozi. Glavne zemlje za proizvodnju kanabisa u Evropi su Albanija, Srbija, Bugarska, koje snabdevaju zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope - kaže se u izveštaju EUROPOL-a.

Kanabis proizveden u ovim rejonima distribuira se, kako piše u izveštaju, u Italiju, Hrvatsku, Mađarsku, Češku, nešto manje u Holandiju i Skandinaviju, kao i Ukrajinu, koja beleži rast u potrošnji marihuane i u njenoj trgovini. Centralnoevropske destinacije, opet, služe i za dalju distribuciju kanabisa u zapadnu Evropu (Francusku i Nemačku).

Ortački biznis albansko-srpske krijumčarske grupe koja je, kako je „Blic“ pisao, u aprilu ove godine pala sa solidnih 60 kilograma marihuane prethodno dopremljene iz Albanije, samo nagoveštava dimenzije kriminalnih poslova. U pomenutim izveštajima se navodi da je „albanski tok“ kanabisa pretrpeo značajan udarac pre nekoliko godina.

- U leto 2014. godine plantaže kanabisa u okolini Lazareta, ali i na planinama na granici sa Grčkom poharane su u policijskim racijama, što je oborilo proizvodnju - piše u EUROPOL-ovom izveštaju.

Ipak, ne prođe ni nedelja u kojoj srpski graničari ili inspektori ne izdaju saopštenje u kom se navodi koliko je kilograma marihuane zaplenjeno na Horgošu, Batrovcima i Preševu...

Batrovci

Pošiljke male a česte

Jedan od krakova koji iz Srbije vodi na tržište zapadne Evrope ide i preko Hrvatske. Česte zaplene droge na graničnom prelazu Batrovci najbolje pokazuju da je plan narko-bosova uglavnom da koriste putnička vozila, sitne krijumčare da bi manje količine kanabisi prebacili na zapad. S obzirom na to da pošiljke mahom ne premašuju količine teže od 10 kilograma, potrebno je češće slati robu, što sa sobom nosi i rizik da budu otkriveni. Ipak, krijumčarima se očigledno isplati da takvu strategiju nastave, a u lanac šverca neretko uključuju i carinike.

Poreklo „albanke“

Teritorija Albanije - pogotovo područje na brdovitoj granici sa Grčkom - ali i Kosova, ispresecana je laboratorijama i plantažama kanabisa. Biznis šverca marihuane bio je toliko plodonosan a roba toliko rasprostranjena da je među srpskim uživaocima dobila kultni status. „Albanka“ je, međutim, sasečena nizom racija 2014. godine.

Mađarska

porodični biznis

U septembru prošle godine srpska policija je upala u kukuruznu njivu kod Malih Pijaca u blizini Kanjiže, gde je otkriveno 1,25 tona marihuane namenjene švercu u Mađarsku. Gazdinstvo je bilo pod kontrolom porodica Lakatoš i Molnar, čijih je pet članova uhapšeno u raciji. Plan porodičnog biznisa bio je jednostavan: narko-bosovi iz Mađarske nudili su im da gaje konoplju za njih od semena koje su prethodno nabavili iz Holandije.

Prag

Srbi gaje i po Češkoj

Srbi su biznis uzgajanja i dilovanja marihuane počeli i da izvoze. Naime, krajem jula ove godine u okolini Praga pohapšeno je 13 naših državljana koji su - delom kao organizatori a delom kao izvršioci naredbi - upravljali sa 11 superlaboratorija marihuane. Prilikom pretresa 20 kuća i poslovnih prostora policija je zaplenila 7.246 biljaka i 34 kilograma sušene marihuane, kao i kokain.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Srbija među glavnim zemljama za proizvodnju marihuane u Evropi

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2017

Najmanje tri kraka šverca marihuane vode iz Srbije na zapad, ali mi nismo samo tranzitna zona već i značajan evropski proizvođač...Prema izveštajima EUROPOL-a za 2016. godinu i Evropskog centra za monitoring droge (EMCDDA) iz juna ove godine, u koje je "Blic" imao uvid, tržište kanabisa u Evropi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.