Izvor: Radio 021, 03.Mar.2021, 17:34

Srbija izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini, stotine policajaca na aerodromu

Darko Elez danas je izručen Bosni i Hercegovini, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu, 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, koga BiH potražuje zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala.

Eleza je do aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu sprovela Specijalna antiteroristička jedinica (SAJ). Elez je na sebi imao pancir, a prema informacijama do kojih je došao portal nova.rs, njemu je navodno pozlilo, što nije odložilo njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << let ka Sarajevu.

Na aerodromu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine već je, kako navodi Avaz, stotinu policajaca koji obezbeđuju njegovo izručenje iz Srbije. Elez će u Sarajevo doleteti helikopterom.

Da bi izručenje trebalo da bude danas, potvrdila je nešto ranije i glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić na sednici Visokog sudskog i tužilačkog veća BiH.

Elez se nalazio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela. BIH traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred tamošnjim sudom zbog krivičnog dela organiziranog kriminala.

Podsetimo, Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza Bosni i Hercegovini, koja ga traži zbog niza krivičnih dela organizovanog kriminala, počinjena u periodu od 2005. do 2009. godine.

Darko Elez ima državljanstva Bosne i Hercegovine i Srbije, a prema poternici koju je za njim izdalo Tužilaštvo BiH tereti se za dva ubistva i nekoliko pokušaja ubistava na područu RS i Federacije BiH. Njegova kriminalna grupa aktivna je na ovim prostorima decenijama, a granice su im služile samo da se sklone od policije u drugu državu.

Elez je i jedan od najbitnijih saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka, zvanog Velja Nevolja.

Operativni podaci bezbednosnih službi Eleza i njegovu grupu uglavnom dovode u vezu sa ubistvima kriminalaca povezanih sa Škaljarskim klanom. Kako se sukob Škaljaraca i Kavačana rasplamsavao, tako se u taj rat do istrebljenja uključilo mnogo ljudi.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Darko Elez izručen Bosni i Hercegovini

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Mar.2021

Darko Elez izručen je Bosni i Hercegovini (BiH) u srijedu, 3. marta, nakon što je Apelacioni sud u Beogradu 23. februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Tužilaštva BiH. Kako je saopšteno iz Tužilaštva BiH, nakon...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.