Srbija druga u Evropi po broju obolelih od raka pluća

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija druga u Evropi po broju obolelih od raka pluća

Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se danas, a Srbija zauzima neslavno drugo mesto u Evropi po broju novoobolelih od te teške bolesti.

Karcinom pluća je vodeći uzrok smrtnosti od karcinoma u svetu i druga po učestalosti maligna bolest kod muškaraca, posle karcinoma prostate, saopštilo je Respiratorno udruženje Srbije. Od 1999. do 2009. godine u Srbiji je zabeležen porast broja obolelih od raka pluća za 27 odsto, a u proseku godišnje oboli gotovo 6.000, a umre >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 4.600 osoba.

Respiratorno udruženje Srbije, kao strukovno udruženje pulmologa, uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta pokrenulo je veliku kampanju "Živi život punim plućima" koja ima za cilj da podigne svest o značaju prevencije i rane dijagnostike.

"Želimo kao struka da pozovemo i mobilišemo širu društvenu zajednicu kako bi svi zajedno podigli svest javnosti o raku pluća kao najčešćem i najsmrtonosnijem oblik raka u Srbiji", kaže prof. dr Dragana Jovanović. Ona navodi da se prevencijom i ranom dijagnostikom može smanjiti sumorna statistiku, a pušenje je glavni rizik za nastanak raka pluća i ono je odgovorno za pojavu bolesti kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena.

"Iz tog razloga želimo da ukažemo da je karcinom pluća jedini karcinom koji možemo prevenirati jednostavnim prestankom pušenja", naglasila je dr Jovanović i dodala da su šanse za uspešno izlečenje decenijama imali samo pacijenti kojima se bolest otkrije u ranoj fazi i koji su operisani. Pojašnjava da se poslednjih 15 godina situacija drastično menja pojavom molekularne-biološke terapije i najnovije imunološke terapije.

"Danas smo svedoci brzog razvoja imunološke terapije različitih malignih bolesti, koja predstavlja pravu revoluciju u lečenju karcinoma, pa tako i karcinoma pluća. Sa imunoterapijom u značajnom procentu beleže se odlični rezultati, kao što su dugotrajna delimična ili potpuna povlačenja metastatskih tumora", naglasila je ona.

Pojašnjava da lekovi ne deluju na tumor, već direktno na imuni sistem organizma tako što prekidaju blokadu imunog odgovora koju tumor izaziva i pojačavaju odblokirani imuni odgovor organizma na tumor kojim se ubijaju tumorske ćelije. Jovanović se nada da će ta grupa lekova, kao i drugi lekovi, uskoro biti dostupni preko zdravstvenog osiguranja i za pacijente Srbije.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.