Sporni pravilnik o PDV se odlaže, neće morati da se evidentira svaka olovka pojedinačno

Izvor: Radio 021, 27.Okt.2016, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporni pravilnik o PDV se odlaže, neće morati da se evidentira svaka olovka pojedinačno

Početak primene novog Pravilnika o obračunu PDV-a, koji je izazvao veliki otpor kod knjigovođa i računovodstvenih udruženja, odlaže se za januar 2018.

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Ministarstvu finansija, i dalje su u toku sastanci na kojima se razmatraju svi konstruktivni predlozi koji se odnose na novi Pravilnik, njegovo unapređenje i usklađivanje sadržine.

- Osim što se razmatra smanjivanje broja podataka koji će se iskazivati u pregledu obračuna PDV >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << (obrazac POPDV), ustanovljeno je da će se izmenom Zakona do kraja godine, između ostalog, pomeriti početak primene obaveze podnošenja pregleda obračuna kao sastavnog dela poreske prijave na 1. januar 2018 - navode u Ministarstvu finansija.

Računovođe su negodovale jer je pravilnik predviđao da moraju da evidentiraju PDV po svakom artiklu, odnosno za svaku olovku, toalet papir ili sapun pojedinačno.

Računovođa Dragana Marić rekla je ranije da bi privrednici imali dodatni trošak ukoliko bi zaživeo ovakav pravilnik.

- Kada mi klijent donese račun u kome je kupovao stvari poput olovaka i papira do sredstava za higijenu, do sada se to knjižilo kao jedan račun i pripadajući PDV. Po novome, morala bih svaku stavku sa računa da evidentiram posebno - navela je Marić.

Autor: Novosti

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.