Sotsko jezero je skriveni prirodni biser Fruške gore koji očajnički treba vašu pomoć

Izvor: Luftika.rs, 16.Sep.2021, 15:48

Sotsko jezero je skriveni prirodni biser Fruške gore koji očajnički treba vašu pomoć

Ako ste lično posetili Sotsko jezero, prirodni biser na Fruškoj gori, onda ste upućeni da se mnogo energije ulaže u održavanje i uređenje okoline jezera. Udruženje građana “Sotsko jezero” pokrenulo je akciju prikupljanja novca, a cilj im je da posetioci jezera uživaju u predivnom prirodnom ambijentu na jednom od najlepših fruškogorskih jezera.
Ovo udruženje je za proteklih godinu dana organizovalo je preko 30 radnih akcija, od onih za koje je bila potrebna snaga, do onih koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je krasila kreativnost. Ono što je najvažnije, svaka od ovih akcija pokazala je veliku želju članova udruženja da jezero izgleda kao pravi mali raj.
-Volonteri se trude da prostrane zelene površine oko jezera održavaju čistim i pokošenim. Međutim, kako je celokupan prostor oko jezera očišćen, obim posla se uvećao a njihova vlastita oprema postala je nedovoljna i neadekvatna za održavanje velike površine jezera koja obuhvata 25.000 m2. Prirodne lepote Sotskog jezera, ogledaju se u brdovitim obalama prekrivenim livadama i šumama hrasta, graba i četinara. Jezero ima uređenu stazu za šetanje, dečije igralište, šljivik sa klupama za odmor, parking na brani, plažu i Štrumpf selo – kažu iz ovog udruženja.
Pored toga iz ovog udruženja poručuju da je potrebno je da šest kosača sa trimerima rade četiri sata, kako bi sve bilo pokošeno.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Sotsko Jezero (@sotsko_jezero)


– Delove travnatih površina uspemo ponekad da pokosimo traktorom, kada nađemo nekog slobodnog iz sela. Ovakav pristup privremeno rešava ovu potrebu ali nije održiv. Česta je pojava da učesnici akcija mogu doći, ali su im alati zazueti ili neispravni. Takođe se dogode kvarovi tokom rada jer svi imaju alate (trimere) predviđene za održavanje manjih površina.ako je teren težak za održavanje i zahteva mnogo truda i vremena, volonteri imaju volju i entuzijazam da redovno, najmanje dva puta mesečno od proleća do jeseni, obavljaju poslove košenja sa ciljem da jedan od retkih dragulja na našim prostorima ne bi postao zaboravljen i zanemaren. Za izvođenje ovih radova tu smo i dalje mi iz Udruženja kao i novi dobrovoljci. Jedino što nam predstavlja prepreku u toj nameri je nedostatak adekvatne opreme. Da bismo ubrzali košenje potreban nam je namenski traktor za košenje, koji dodatno može i da pokupi travu. Nepristupačne delove jezera, pre svega samu obalu do vode i dalje je potrebno održavati trimerima.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Sotsko Jezero (@sotsko_jezero)


Da bi ubrzali košenje potreban im je namenski traktor za košenje, koji dodatno može i da pokupi travu. Nepristupačne delove jezera, pre svega samu obalu do vode i dalje je potrebno održavati trimerima.
Rešenje za ovaj problem je kupovina traktora za košenje:
Villager Benzinski traktor za košenje trave VT 845 9.5 KS, 051310: 247.349 RSD
Trimer za košenje (količina 3) Villager BC 2700 XCE: 33.999 RSD
Ukpno je potrebno 349.346 dinara. Kampanju možete podržati online donacijom na Donacije.rs ili uplatom na tekući račun Udruženja. Za uplate na tekući račun:
Foto: Udruzenje gradjana Sotsko jezero uplatnica Sotsko jezero, lepota nadomak Šida

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

FOTO: Zajedničkim snagama uredili fruškogorsko jezero, nedostaje im novac za opremu za košenje

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2021, 12:07

Udruženje "Sotsko jezero" pokrenulo je akciju prikupljanja novca za namenski traktor za košenje i tri trimera kako bi mogli da nastave sa održavanjem ovog fruškogorskog jezera.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.