Izvor: Radio 021, 14.Feb.2021, 22:45

Slučaj Belivuk i druge nevolje: Potrebno sprečiti novi zagrljaj mafije i države

O slučaju kriminalnog klana Veljka Belivuka piše se opširno proteklih nedelja. Međutim, još na dosta pitanja nema odgovora.

Kako se dogodio kriminalni klan Veljka Belivuka? Ko je odgovoran i da li je moglo biti sprečeno da grupa huligana preraste u organizovanu kriminalnu grupu koja je, prema rečima šefa Tužilaštva za organizovani kriminal, pretila bezbednosti Srbije? Još važnije pitanje, kako sprečiti nastanak novih klanova pod žaštitom državnih struktura?

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />Kako piše N1, cela Srbija gledala je kako huliganska grupa Janjičari aprila 2016. godine jajima gađa upravu Fudbalskog kluba Partizan. Nekoliko dana kasnije gledalo se i kako Veljko Belivuk prebija predstavnike i obezbeđenje uprave crno-belih.

Međutim, tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da može da se izvini svima jer Vlada nema dovoljno snage za obračun sa huliganima.

"Ako me pitate zašto nemamo dovoljno snage za to, pa nemamo zato što je potreban opšti društveni konsenzus, potreban je i za Ustav, i za tako bolne stvari u kojima znate da ćete istog sekunda biti nedvosmislena meta svih, a koje će svi drugi da koriste i da kažu, pa to je super, to je zato što je gladan narod, a ne zato što su to huligani", govorio je tada Vučić.

Nekoliko meseci kasnije tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović je, baš posle ubistva vođe grupe Janjičari Aleksandra Stankovića, koji je povezivan i sa kavačkim klanom – objavio rat mafiji.

Međutim, kao da su svi zakazali. Prebijanja, otmice, trgovina drogom, ubistva su se nizala. Kada neko od pripadnika Belivukove grupe ili on sam bude i uhapšen, dokazi su se na sumnjiv način gubili, ako su bili kažnjavani bile su to blage kazne i odlagale se u nedogled.

Pakt sa kriminalcima se gotovo uvek otrgne kontroli i to na štetu države, smatra novinar Dušan Telesković. A zašto bi kriminalci ikada koristili državi?

"Mogu da drže pod kontrolom navijačku tribinu, a svi znamo koliko je ovoj vlasti bitno da se protiv nje ne viče na tribinama, mogu da budu neka vrsta pajser brigade, teraju ljude na lokalnim izborima da napadaju pristalice opozicije, teraju neodlučne glasače iz vladajuće stranke da izađu na izbore, videli smo na demonstracijama da oni dođu da izazovu incident da bi policija krenula na demonstrante", podseća Telesković.

Kako raskinuti zagrljaj mafije i države. Novinar Vuk Cvijić smatra da pre svega političari moraju da prestanu da se mešaju u rad policije, tužilaštva i sudstva.

"Neophodno je da se predstavnici vlasti ne mešaju u istrage i da to ne rade ni preko režimskih medija, imali smo to u slučaju Šarić, a sada imamo u slučaju Jovanjica, gde imamo napade na policajce koji su vodili istragu, a podršku onima koji su optuženi, čak i onima iz policije, BIA, VOA", upozorava Cvijić.

Đukanović poziva na obračun sa kriminalom, a brani Koluviju

A upravo pojedini političari vladajuće Srpske napredne stranke poput Vladimira Đukanovića pozivaju predsednika Vučića da se obračuna sa podrškom mafiji koja dolazi iz, kako navode, njihovih redova. Đukanović u otvorenom pismu na Fejsbuku, Vučića poziva da javno prozove, žigoše i pohapsi političare naprednjake koji su bandi Belivuka pružali podršku.

Međutim, Đukanović, u pismu, ne objašnjava zašto je on kao poslanik SNS-a i predsednik Skupštinskog odbora za pravosuđe, pristao da istovremeno bude i branilac Predraga Koluvije, optuženog u slučaju Jovanjica da je vođa organizovane kriminalne grupe za uzgoj marihuane.

Podsetimo, Đukanović je u slučaju poznatom kao Jovanjica 2 branilac i Milana Kendije, policajca i Koluvijinog rođaka optuženog da je bio bezbednosna i logistička podrška u poslu s drogom.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.