Izvor: Radio 021, 31.Okt.2020, 15:39

Slovačka počela testiranje svih građana starijih od 10 godina

Slovačka je počela testiranje na kovid-19 svih građana starijih od 10 godina. Predsednica Zuzana Čaputova međutim smatra da je ta ideja "neizvodljiva".

Operacija za testiranje četiri miliona ljudi trebalo bi da traje dva vikenda, prenosi BBC.

Broj slučajeva raste u Slovačkoj, a zvaničnici tvrde da bi jedina alternativa bila potpuno zaključavanje.

Predsednica Čaputova pozvala je na preispitivanje plana pošto su zvaničnici oružanih snaga rekli da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << nema dovoljno obučenih zdravstvenih radnika za njegovo sprovođenje.

Do sada je regrutovano 70 odsto osoblja od 20.000, koliko je potrebno za sprovođenje testova uzimanjen brisa iz nosa, prema rečima ministra odbrane.

Plan je da se testira skoro četiri petine populacije, koristeći brze testove antigena koje imaju procenjenu lažno negativnu stopu od 30 odsto. Rezultati se dostavljaju u zatvorenoj koverti u roku od 30 minuta.

Iako je testiranje dobrovoljno, oni koji odbiju moraju se samoizolovati na 10 dana. Za prekid karantina predviđene su velike kazne.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.