Izvor: Radio 021, 18.Okt.2020, 16:42

Skup podrške autorima uništenih stripova: Ministarstvo kulture izjednačilo huligane sa umetnicima

Umetnost podrazumeva slobodu govora, rečeno je danas na Kalemegdanu, na skupu podrške strip umetnicima iz grupe "Momci", čija su dela nedavno uništena na izložbi u Zemunu.

"Zabrinuti smo zbog pretnji smrću autorima izložbe", poručeno je sa skupa održanog ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić".

Rade Marković iz Udruženja likovnih umetnika Srbije izjavio je da se očekivalo da će posle incidenta u Zemunu Ministarstvo kulture i druge državne institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pružiti podršku umetnicima i slobodi izražavanja.

Kako kaže, Ministarstvo kulture je saopštenjem o incidentu izjednačilo huligane sa umetnicima: "Pravo na slobodu izražavanja je garantovano Ustavom. Pozivam Ministarstvo kulture da brani to pravo, da ne izjednačava pravo slobode izražavanja sa izmišljenim pravom reakcije na crtež i izložbu".

"Podržavajući neformalne grupe, uvode se ideološke komisije u kojima će razne grupacije – nacističke, neonacističke, desničarske, odlučivati šta je dobro, a šta nije. To je nedopustivo", rekao je Marković.

Dvojica osumnjičenih za upad na izložbu strip umetnika u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu osuđeni su na uslovne kazne zatvora, nakon što su sa tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju. Oni su uhapšeni zajedno sa trojicom maloletnika - dvojicom petnaestogodišnjaka i jednim sedamnaestogodišnjakom.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.