Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serijski ubica Ivan Milat umro u zatvoru u Australiji

Serijski ubica Ivan Milat, čija ubistva više auto-stopera su užasnula Australiju, preminuo je od raka u zatvoru u Sidneju u 75. godini, javile su zatvorske vlasti.

On je bio u zatvoru od 1994. godine, a u maju mu je dijagnostikovan neizlečiv rak stomaka. Preminuo je u zatvoru Long Bej u Novom Južnom Velsu.

Ivan Milat je služio doživotnu robiju za ubistvo sedmoro auto-stopera između 1989. i 1992. godine, a njihova tela je ostavio u jednoj šumi u Novom Južnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Velsu. Osuđen je za ubistvo troje nemačkih, dvoje britanskih i dvoje australijskih auto-stopera. Serijska ubistva otkrivena su kada su pronađena osakaćena tela u šumi blizu Sidneja u periodu od 14 meseci između 1992. i 1993. godine.

Uhapšen je nakon što je pokušao da napadne jednog Britanca koji je uspeo da pobegne i dođe do policije.

Na saslušanju je otkriveno da je Milat svoje žrtve čekao na autoputu između Sidneja i Melburna.

Spekulisalo se da je Milat imao saučesnika i da je odgovoran za druga ubistva i sumnjive nestanke turista. Njegovom smrću prekidaju se nade da bi na samrti mogao da prizna još neka nerazjašnjena ubistva.

Bivši detektiv koji je vodio istragu o ubistvima Klajv Smol rekao je da je uveren da je Milat delovao samostalno, ali je izrazio sumnju da je on imao i druge žrtve uključujući troje ljudi čija su tela nađena u drugim šumama čak od 1971. godine.

Smol je rekao da je identifikacija koju je dao odbegli Britanac omogućila policiji da izda naloge za Milatovo hapšenje.

Tokom pretresa kuće u Sidneju pronađeno je nekoliko komada oružja uključujući deo puške koja je odgovarala oružju upotrebljenom u ubistvima, i foto aparati nekih od žrtava. Milat je takođe poklanjao stvari uzete kao suvenire od svojih žrtava članovima svoje porodice.

Kada je završeno suđenje 1996. on je proglašen krivim za sedam ubistava i osuđen na sedam uzastopnih doživotnih kazni zatvora. Bio je prebačen u zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem posle pokušaja bekstva 1997. godine.

Rođen je 27. decembra 1944. godine, kao jedno od 12 dece oca imigranta Hrvata i majke rođene u Australiji.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Autostopere iskasapio, pa im tela zakopao u šumu: U zatvoru preminuo Hrvat, monstruozni serijski ubica!

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2019, 02:11

Osuđen je za ubistvo troje nemačkih, dvoje britanskih i dvoje australijskih stopera SERIJSKI ubica Ivan Milat, čija ubistva više auto-stopera su užasnula Australiju, umro je od raka u zatvoru u Sidneju u 75. godini, objavile su zatvorske vlasti. On je iza rešetaka od 1994....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.