Izvor: Radio 021, 27.Feb.2020, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Mozaik u Hramu Svetog Save gotov do kraja godine, uložena ozbiljna sredstva

Postavljanje mozaika u Hramu Svetog Save na beogradskom Vračaru, čiju izradu pomaže Rusija, trebalo bi da bude završeno do kraja godine, kaže generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

On je za TV Pink rekao da je do sada postavljeno oko 73 odsto mozaika, i da je do završetka ostalo da se uradi još 27 odsto, nakon čega će uslediti njegovo osvećenje.

"Naš Hram >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Svetog Save će biti poseban, jer će biti najveća galerija mozaika na jednom mestu", rekao je Selaković i naveo da će pod mozaikom biti oko 14.000 metara kvadratnih.

Naveo je i da se u hramu rade tri ikonostasa, da će hram imati četiri oltara, od kojih će jedan biti u kripti, jedan centralni u gornjoj crkvi i dva manja.

"Pod će biti od mermera, to će biti remek-delo, a biće postavljena i bronzana vrata. Oko centralne kupole je vidikovac sa najlepšim pogledom na Beograd, na beogradske reke, na Banat. Odatle se vidi i Cer", rekao je Selaković.

Naglasio je da naša generacija završava jedan posao na izgradnji hrama koji je od ideje do realizacije trajao duže od 120 godina. Izgradnja hrama počela je 1935. godine, a Selaković podseća da je ona odložena najpre zbog Drugog svetskog rata, a potom i za vreme komunizma, a da tek od 1985. godine ponovo kreće izgradnja.

Kupola je završena 1989. godine, a Hram je zvanično otvoren 2004. godine.

"Svaki put su te radove prekidale krize, građanski ratovi, veliki ekonomski problemi. Danas kada Srbija staje na noge, može da usmerava novac i na ove stvari. Mnogo je važno što gradimo puteve, bolnice, ali ne treba da zanemarimo i kulturu i duhovnost", poručio je Selaković.

Za Hram Svetog Save je rekao da ga zovemo Zavetni hram i da je posvećen našem svetitelju i prosvetitelju, od koga je počela ozbiljna duhovna i svaka promena u životu srpskog naroda.

"Ozbiljna sredstva, uz pomoć Rusije, uložena su za završetak ovog dela", rekao je Selaković.

Autor: Tanjug, Pink

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.