Izvor: Radio 021, 03.Jan.2019, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćaj u Srbiji odvija se nesmetano nakon kolapsa, nadležne službe na terenu

Saobraćaj u Srbiji odvija se nesmetano uprkos jakom snegu, nadležne službe su na terenu i prate situaciju 24 sata dnevno, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Prema rečima rukovodioca štaba Zimske službe i izvršnog direktora Sektora za održavanje državnih puteva prvog i drugog reda u preduzeću Putevi Srbije Zorana Stojisavljevića, ekipe putara spremno su dočekale snežni talas i trenutno je angažovano 424 snegočistača, 186 građevinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << mašina i više od 1.750 radnika na raščišćavanju puteva na celoj teritoriji Srbije.

"Svi državni putevi prvog i drugog reda prohodni su, saobraćaj se odvija normalno, uz nešto otežan saobraćaj u brdsko-planinskim predelima. U poslepodnevnim časovima očekuje se smirivanje i prestanak padavina, dok se za Božić i vikend očekuju nove snežne padavine. Organizovaćemo se da taj posao uredno i kvalitetno odradimo, pratićemo situaciju i uposlićemo maksimalno kapacitete", rekao je Stojisavljević.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Infrastrukture železnice Srbije Miroljub Jevtić je rekao da se železnički saobraćaj u Srbiji odvija potpuno bezbedno i da je na mreži trenutno 38 teretnih i 30 putničkih vozova.

"O bezbednosti u zimskim uslovima stara se štab koji je u stalnom zasedanju, a na terenu se nalazi oko 900 železničara. Imamo 15 ekipa za hitne intervencije, pet mehanizovanih ekipa, i dve ekipe koje vode računa samo o kosinama i locirane su u Užicu i Zaječaru. Spremni smo bez obzira na dužinu ledenog talasa da odgovorimo svim izazovima", rekao je Jevtić koji je danas obišao i Ranžirnu stanicu Beograd u Makišu gde se uverio u mere koje se preduzimaju na obezbeđivanju nesmetanog odvijanja železničkog saobraćaja u zimskim uslovima.

U saopštenju resornog ministarstva je navedeno da se i avio-saobraćaj odvija bezbedno i nesmetano, a ista je situacija i u vodnom saobraćaju.

"Nemamo nikakvu problematičnu situaciju, nemamo najavu ni ledostaja niti obustave plovidbe. Vodostaj je uobičajen za ovo doba godine tako da ne očekujemo nikakve probleme na rekama", rekao je pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za vodni saobraćaj Veljko Kovačević.

On je dodao da 12 lučkih kapetanija 24 sata dnevno prate stanje na rekama, da je Direkcija za vodne puteve uspostavila nadzorni štab, a Agencija za upravljanje lukama uputila upustvo svim lukama o tome šta treba da se radi u ovom periodu.

Podsetimo, neočišćen sneg na kolovozima napravio je u prepodnevnim satima haos. Na Ibarskoj magistrali, kako javljaju mediji, dogodila su se i dva lančana sudara, a na beogradskim ulicama bio je kolaps, o čemu više OVDE.

Situacija u saobraćaju se poslepodna relativno normalizovala.

Sneg koji pada u većem delu zemlje znatno otežava saobraćaj, a vozače očekuje pojačan saobraćaj na izlazu iz zemlje prema Mađarskoj i Hrvatskoj, saopštio je večeras AMSS.

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije RS, zadržavanja na Horgošu su od 30 do 60 minuta, na Horgošu II su oko sat vremena, a isto toliko se čeka i na Batrovcima u smeru ka Hrvatskoj.

Na ostalim GP nema dužih zadržavanja za putnički saobraćaj.

Na krajnjem severu zemlje za sada je suvo vreme. Svi putevi ka zimskim centrima su prohodni, dok sa snegom na kolovozu do pet centimetara treba računati na putevima na području zapadne, jugozapadne i dela centralne Srbije, a najviše u brdsko-planinskim predelima, gde se očekuje i pojava snežnih nanosa.

Zimski uslovi vožnje zahtevaju daleko više opreznosti za volanom, upozorava AMS S.

Na put ne treba kretati bez obavezne zimske opreme, a zbog niskih temperatura skreće se pažnja i na pojavu poledice, ali i leda, na svim vlažnim deonicama.

Prema poslednjim informacijama dobijenih od JP "Putevi Srbije" na naplatnim stanicama nema zadržavanja.

Republički Hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na snežne padavine na području Srbije i to sve do 6. januara. Nove snežne padavine očekuju se tokom noći subota na nedelju i u nedelju tokom dana u većini krajeva oko 10 cm.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.