SZO: Transrodnost se više ne smatra mentalnom bolešću

Izvor: Radio 021, 19.Jun.2018, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Transrodnost se više ne smatra mentalnom bolešću

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je ocenila da transrodnost, osećaj pripadnosti suprotnom polu, više ne treba smatrati mentalnim obolenjem, što je odluka koju još treba da odobre zemlje članice 2019. godine.

To proizilazi iz 11. verzije Medjunarodne klasifikacije bolesti (ICD) koju je SZO objavio ove nedelje, što je prvi put od početka 1990-ih da je izvršena globalna revizija te klasifikacije.

Dokument nazvan ICD-11 biće predstavljen Svetskoj skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zdravlja u maju 2019. u Ženevi da bi ga zemlje članice usvojile i stupiće na snagu u januaru 2022. godine.

Nova klasifikacija sadrži nova poglavlja uključujući jedno posvećeno seksualnom zdravlju. Obuhvata pojave ranije klasifikovane na drugim mestima, kao što je taransrodnost, koja je do sada bila svrstana pod mentalna obolenja.

"Vrlo veliki problem je što vezivanje transrodnosti sa mentalnim bolestima stigmatizuje ljude. SZO očekuje da će nova klasifikacija smanjiti stigmatizovanje transrodnih osoba i da bi mogla da doprinese boljem prihvatanju tih osoba u društvu i čak poveća njihov pristup zdravstvenoj nezi", rekla je Lale Sej, šefica odelenja za reproduktivno zdravlje i istraživanje u SZO.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.