Izvor: Radio 021, 03.Nov.2019, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC tužila građane zbog ometanja gradnje crkve

Srpska pravoslavna crkva podnela je tužbe protiv nekoliko građana zbog toga što su pre mesec dana telima sprečili ulazak radnika na gradilište crkve u naselju "Stepa Stepanović" u Beogradu.

Kako piše "Politika", ostvarile su se najave Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije, da se crkva neće libiti da iskoristi sva pravna sredstva kako bi se izgradila crkva kojoj se stanari oštro protive.

Kako je na Tviteru objavio jedan od tuženih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao razlog za tužbu navodi se ometanje poseda Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Navedeno je da su tuženi različitim sredstvima sprečili pristup građevinskih mašina i sprečili gradnju pravoslavnog hrama.

Ovu informaciju potvrdio je i Zoran Božanić, predsednik Upravnog odbora Udruženja stanara naselja "Stepa Stepanović".

"Mogu samo da kažem da to jeste tačno i da imamo tim ljudi koji analiziraju situaciju. Zbog delikatnosti teme i interesa stanara, još ne bismo smeli da dajemo izjave", kratko je prokomentarisao Božanić.

Da razgovara o ovoj temi nije želeo ni direktor Patrijaršijske upravne kancelarije.

"Ne bih komentarisao jer ovde nema više mesta nikakvom komentaru. Pravna služba Patrijaršije i advokati rade na tome pa ne mogu da iznosim detalje", rekao je Stojadin Pavlović za "Politiku".

Na pitanje da li se može smatrati presedanom to da crkva tuži građane, on je kratko odgovorio: "Presedan je ono što su oni uradili prema svojoj crkvi."

Izgradnju crkve u svom komšiluku žitelji ovog naselja koče poslednjih godinu dana zato što im je, kako kažu, investitor, Građevinska direkcija Srbije, umesto hrama, obećala izgradnju dva školska i dva predškolska objekta, zdravstvene ustanove i tržnog centra sa komercijalnim sadržajima. Iz crkve odgovaraju da oni grade na sopstvenom zemljištu za šta imaju sve potrebne dozvole, kao i da je netačno da gradnjom na ovoj parceli blokiraju podizanje drugih sadržaja.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.