SPC tužila građane zbog ometanja gradnje crkve

Srpska pravoslavna crkva podnela je tužbe protiv nekoliko građana zbog toga što su pre mesec dana telima sprečili ulazak radnika na gradilište crkve u naselju "Stepa Stepanović" u Beogradu.
Kako piše "Politika", ostvarile su se najave Stojadina Pavlovića, direktora Patrijaršijske upravne kancelarije, da se crkva neće libiti da iskoristi sva pravna sredstva kako bi se izgradila crkva kojoj se stanari oštro protive.
 
Kako je na Tviteru objavio jedan od tuženih, kao razlog za tužbu navodi se ometanje poseda Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve. Navedeno je da su tuženi različitim sredstvima sprečili pristup građevinskih mašina i sprečili gradnju pravoslavnog hrama.
 
Ovu informaciju potvrdio je i Zoran Božanić, predsednik Upravnog odbora Udruženja stanara naselja "Stepa Stepanović".
 
"Mogu samo da kažem da to jeste tačno i da imamo tim ljudi koji analiziraju situaciju. Zbog delikatnosti teme i interesa stanara, još ne bismo smeli da dajemo izjave", kratko je prokomentarisao Božanić.
 
Da razgovara o ovoj temi nije želeo ni direktor Patrijaršijske upravne kancelarije.
 
"Ne bih komentarisao jer ovde nema više mesta nikakvom komentaru. Pravna služba Patrijaršije i advokati rade na tome pa ne mogu da iznosim detalje", rekao je Stojadin Pavlović za "Politiku".
 
Na pitanje da li se može smatrati presedanom to da crkva tuži građane, on je kratko odgovorio: "Presedan je ono što su oni uradili prema svojoj crkvi."
 
Izgradnju crkve u svom komšiluku žitelji ovog naselja koče poslednjih godinu dana zato što im je, kako kažu, investitor, Građevinska direkcija Srbije, umesto hrama, obećala izgradnju dva školska i dva predškolska objekta, zdravstvene ustanove i tržnog centra sa komercijalnim sadržajima. Iz crkve odgovaraju da oni grade na sopstvenom zemljištu za šta imaju sve potrebne dozvole, kao i da je netačno da gradnjom na ovoj parceli blokiraju podizanje drugih sadržaja.
  • Nemanja

    04.11.2019 20:20
    @Limančica

    800 godina, kažeš? I još se ponaša kao bahati, razmaženi sin lokalnog feudalca koji svojim hirovima teroriše selo? Evo ne znam, ja sa svojih 30 godina plaćam sve svoje račune, dugove i prohteve, a 800 godina stara organizacija se grebe 15-20 miliona evra godišnje od države, umesto da bude finansirana od svojih sledbenika... Da se nisi ti zeznula tu za nulu ili dve?
  • Mastodont

    04.11.2019 19:24
    @Глигорија

    Siguran sam da prost svet s kojim se družiš impresioniraju takve nakaradne građevine. A da nisu pravljene za svinje, i to se slažem - svinje poseduju rudimentarnu inteligenciju.
  • Limančica

    04.11.2019 16:37
    Polako
    Crkva naša traje 800 godina. To nesto govori. A iz ppjedinih komentara, kao da sam đavo govori... Ne brkajte religiju i veru... veruje se srcem, a ljudski je gresiti. I svestenici su samo ljudi... crkve su mesta duhovnosti, pokajanja i oproštaja... polako sa teskim rečima i osudama...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija