Izvor: Radio 021, 18.Okt.2020, 07:40

SAD će u decembru pogubiti ženu, prvu nakon pauze od skoro dve decenije

Sjedinjene Američke Države odredile su datum izvršenja smrtne kazne za Lizu Montgomeri i ona će biti prva žena koju je, prema CNN-u, pogubila vlada SAD-a nakon više od šest decenija.

Ministarstvo pravosuđa je saopštilo kako bi Montgomeri trebalo da primi smrtonosnu injekciju 8. decembra ove godine.

Osuđena je 2004. zbog toga što je zadavila ženu iz savezne države Misuri koja je bila u osmom mesecu trudnoće, a zatim je isekla stomak trudnice i uzela njeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dete.

CNN navodi, pozivajući se na podatke Savezne kancelarije za zatvore, da je poslednja žena koja je pogubljena u SAD-u bila Boni Braun Hedi koja je osuđena za otmicu i ubistvo. Njena smrtna kazna izvršena je 18. decembra 1953. Te iste godine pogubljena je i Etel Rozenberg, zajedno sa svojim suprugom, a bili su osuđeni za špijunažu.

Međutim, prema drugim podacima, poslednja žena koja je pogubljena u SAD-u bila je Ajlin Kerol, a njena smrtna kazna izvršena je 2002. Prema njenom životu je 2003. snimljen poznat film "Monstrum". Glavnu ulogu tumačila je Šarliz Teron i za to dobila Oskara.

Sjedinjene Države imaju dva pravosudna sistema, savezni i onaj koji se razlikuje od jedne države do druge, pa CNN verovatno piše o poslednjem pogubljenju žeske osobe koji je izvršila savezna vlada.

Montgomeri se trenutno nalazi u saveznom zatvoru u gradu Tere Hout u državi Indijana.

Autor: Index.hr, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.