Izvor: Radio 021, 21.Nov.2020, 22:54

Ružić: Tačno je da raste broj zaraženih u školama, ne razmišlja se o zatvaranju

"I dalje imamo dovoljan broj nastavnika za neometano funkcionisanje. Školske uprave koordiniraju sa lokalnim kriznim štabovima i spram toga se donose i određene mere u posebnim pojedinačnim slučajevima", kaže ministar prosvete Branko Ružić.

On je u intervjuu za Blic naveo da je tačno da cifre rastu i kod dece i kod nastavnika.

"Ali je važno zbog javnosti da se zna da taj procenat ne prelazi dva odsto od ukupnog broja dece u predškolskim ustanovama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << osnovnim i srednjim školama, a isti procenat je otprilike kada gledamo ukupan broj prosvetnih radnika", kaže Ružić.

Na pitanje kako se dogodilo da sa nekoliko desetina novozaraženih uvodimo onlajn nastavu, a da danas, kada ih ima nekoliko hiljada, deca idu u škole, Ružić navodi da se Ministarstvo rukovodi preporukama Kriznog štaba.

"Epidemiološka ispitivanja su pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne toliko u školi, što govori o disciplinovanim učenicima i prosvetnim radnicima i njima dugujemo veliku zahvalnost. Danas i dalje postoje gradovi gde korona nije ušla, ali tamo gde pak jeste, postoje pravilnici gde se ukazuje potreba da se vaspitno-obrazovni proces nastavlja redovno, ali putem onlajn modela", poručuje on za Blic.

On smatra da je država, a posebno zdravstveni i obrazovni sistem, na sistematičan način dali jasan odgovor na izazove sa kojima se suočilo društvo.

"Ne postoji razmišljanje o zatvaranju škola. Ukoliko epidemiološka situacija bude drastično promenjena i u skladu sa propisanim protokolima takva da je potrebno promeniti model vaspitno-obrazovnog procesa, moguće je onda da se na kriznom štabu bude razmatrala ideja o prelasku na onlajn nastavu. Svakako smo spremni za reakciju na dnevnom nivou, što i činimo", ukazuje ministar.

Na pitanje da li se zna da li će zimski raspust biti produžen, on navodi da se ne radi o produženju zimskog raspusta, već o predlogu da se zimski raspust pomeri, s obzirom na to da su kalendari raspusta u Vojvodini i ostatku Srbije drugačiji.

"Pa da raspust bude u intervalu od 21. decembra do 20. januara na teritoriji čitave zemlje. I o tome se razgovara na sednicama Kriznog štaba. Ukoliko se odlučimo za to, imamo sve uslove da učenici završe školsku godinu, pri čemu je sistem nastave na daljinu sigurna osnova u svakom nepovoljnom epidemiološkom periodu", zaključuje Ružić.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.