Ružić: Tačno je da raste broj zaraženih u školama, ne razmišlja se o zatvaranju

"I dalje imamo dovoljan broj nastavnika za neometano funkcionisanje. Školske uprave koordiniraju sa lokalnim kriznim štabovima i spram toga se donose i određene mere u posebnim pojedinačnim slučajevima", kaže ministar prosvete Branko Ružić.
On je u intervjuu za Blic naveo da je tačno da cifre rastu i kod dece i kod nastavnika. 
 
"Ali je važno zbog javnosti da se zna da taj procenat ne prelazi dva odsto od ukupnog broja dece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, a isti procenat je otprilike kada gledamo ukupan broj prosvetnih radnika", kaže Ružić.
 
Na pitanje kako se dogodilo da sa nekoliko desetina novozaraženih uvodimo onlajn nastavu, a da danas, kada ih ima nekoliko hiljada, deca idu u škole, Ružić navodi da se Ministarstvo rukovodi preporukama Kriznog štaba.
 
"Epidemiološka ispitivanja su pokazala da su se učenici u najvećoj meri inficirali u porodičnim i drugim kontaktima, ne toliko u školi, što govori o disciplinovanim učenicima i prosvetnim radnicima i njima dugujemo veliku zahvalnost. Danas i dalje postoje gradovi gde korona nije ušla, ali tamo gde pak jeste, postoje pravilnici gde se ukazuje potreba da se vaspitno-obrazovni proces nastavlja redovno, ali putem onlajn modela", poručuje on za Blic.
 
On smatra da je država, a posebno zdravstveni i obrazovni sistem, na sistematičan način dali jasan odgovor na izazove sa kojima se suočilo društvo.
 
"Ne postoji razmišljanje o zatvaranju škola. Ukoliko epidemiološka situacija bude drastično promenjena i u skladu sa propisanim protokolima takva da je potrebno promeniti model vaspitno-obrazovnog procesa, moguće je onda da se na kriznom štabu bude razmatrala ideja o prelasku na onlajn nastavu. Svakako smo spremni za reakciju na dnevnom nivou, što i činimo", ukazuje ministar.
 
Na pitanje da li se zna da li će zimski raspust biti produžen, on navodi da se ne radi o produženju zimskog raspusta, već o predlogu da se zimski raspust pomeri, s obzirom na to da su kalendari raspusta u Vojvodini i ostatku Srbije drugačiji.
 
"Pa da raspust bude u intervalu od 21. decembra do 20. januara na teritoriji čitave zemlje. I o tome se razgovara na sednicama Kriznog štaba. Ukoliko se odlučimo za to, imamo sve uslove da učenici završe školsku godinu, pri čemu je sistem nastave na daljinu sigurna osnova u svakom nepovoljnom epidemiološkom periodu", zaključuje Ružić.
  • Lana

    23.11.2020 21:37
    UZAS
    Ovi nas teraju da izadjemo na ulice i krenemo ka skupstini... bezobrazluk i sramota. Deca ukljucujuci i mene NE TREBA da idu u skolu. Ako se mi zarazimo ne mora da bude pogubno za nas koliko moze da bude pogubno za nase starije. Ali ne u skolu ce da se ide pa ko se zarazi zarazi se, nosice se maske, smanjice se muzika u klubovima, smanjice se radno vreme i samim tim i broj zarazenih, da vazi kako da ne...
  • X

    23.11.2020 21:22
    U mojoj školi je više od 20 zaraženo (ja živim u malom mestu tako da ni ta škola nije prevelika). U školi se ćuti o tome ko je zaražen iako svi to znamo ali nam je "zabranjeno" da pričamo o tome. Ja do moje škole moram putovati autobusom, taj autobus je uvek prepun što se kaže "dobro ne sedimo jedni drugima na glava". I sad će meni ministar prosvete da kaže ako se ja zarazi da se nisam zarazila u školi ili na putu do škole već kući.
  • Dragan

    23.11.2020 12:30
    ne igrajte se sa decom
    Neophodno je odmah preci na on-lina nastavu i tako spreciti da se prosiri vec alarmantno stanje dece koja idu u skolu, prevozeci se autobusom i druzeci se izmedju sebe. Samo slep covek koji ne ode da obidie par osnovnih i srednjih skola moze da prica gluposti i pominje neke brojke kao sto to rade politicari i ministri koji citaju neke izmisljene i unapred pripremljene izvestaje kao da smo mi roditelji slepi sta se radi!
    Cinjenica da imamo odredjeni broj ili procenat neodgovornih roditelja pa samim time i decu koja ne postuju predvidjene mere i ne nose maske ni u autobusu, na stanici, ne drze rastojanje izmedju sebe, ne posutuju neopkupljanja vec suprotno posecuju privatne zurke itd neko mora to da sasece dok jos nije kasno! Kako cela Evropa vodi racuna o svojoj deci tako moramo i mi a ne da cekamo do poslednjeg trenutka kao obicno i uvek da smo zadnji u svemu. Ovo je opasno vreme i nemozete se kocakti sa zdravljem i zivotima nase dece. S druge strane ta ista nasa deca su prenosnici virusa kasnije i dalje izmedju sebe, na roditelje itd...i tu nema kraja! Skola koju sada pohadjaju i nastavu koju sada imaju to je tek posebna prica za sebe i ista je daleko od nastave i necega gde ce deca nesto nauciti. Casovi koji traju po 25min, svake druge nedelje, i kvalitet svega toga moze se pogledati u cinjenici da su deca popustila i da svi imaju lose ocene, losije od prosle godine! Pitali se neko zasto? Zasto je bitnije da se ide u skolu od necijeg zivota?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.