Izvor: Radio 021, 26.Dec.2019, 21:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija, balet i rasizam: Crna šminka na belim balerinama - pobunila se američka plesačica

Balerina Misti Kouplend kritikovala je rusku produkciju baleta Bajadera i nazvala ju je „rasno neosetljivom".

Getty ImagesMisti Kouplend (desno) kaže da ljudi moraju da ustanu protiv diskriminacije

Rusko pozorište Boljšoj će nastaviti da koristi šminku kojom se lice plesača boji u crno za potrebe predstave, uprkos kritikama američke balerine Misti Kouplend.

Balerina afroameričkog porekla je na Instagramu objavila fotografiju dve bele balerine čija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su lica i tela obojena u crno na probama za predstavu.

Šminka koju su koristili naziva se blackface (crno lice).

Ona je rekla da je ruska izvedba baleta Bajadera rasno neosetljiva.

Posle pritisaka - nema mesta za rasizam i ksenofobiju u hrvatskoj diplomatiji Može li slika sa crnim licem da „raznese" imidž kanadskog premijera BBC promenio odluku: Nema osnova za usvajanje žalbe na komentare voditeljke o Trampu

Baletska predstava će biti izvedena na isti način kao što se to radi već dugi niz godina, rekao je Vladimir Urin, reditelj Boljšoj teatra.

„Balet Bajadera izveden je više hiljada puta u ovoj produkciji u Rusiji i inostranstvu. Boljšoj teatar se neće uključiti u ovu diskusiju", rekao je Urin za rusku novinsku agenciju RIA Novosti kao odgovor na komentare Kouplend.

Kouplend, koja je 2015. postala prva afroamerička prima balerina u Američkom baletskom teatru, otvorila je raspravu na društvenim mrežama nakon što je sliku objavila prošle nedelje.

https://www.instagram.com/p/B5zGh5cjbmI/

„Shvatam da je ovo VRLO osetljiva tema u svetu baleta", napisala je kasnije na Tviteru i dodala: „Ali dok ne budemo pokrenuli ljude i učinili da se neki osećaju neprijatno, neće doći do promene.

„Bolno je razmišljati o činjenici da mnoge ugledne baletske kompanije odbijaju da angažuju plesače druge boje kože i umesto toga se odluče za blackface."

Kouplend, koja ne učestvuje u ruskoj produkciji, zapravo je objavila fotografiju koju je na društvene mreže postavila 14-godišnja ruska balerina. Njen post je uklonjen sa Instagrama zbog brojnih uvredljivih komentara.

Da li se vraća vreme kada su neke Amerikance terali kući Zašto se Amerika slabo bori protiv belih ekstremista

Nakon što je podelila ovu fotografiju, Kouplend je dobila veliku podršku na društvenim mrežama. Sam post ima 64.000 lajkova.

Neki ruski pozorišni stručnjaci i baletski plesači, međutim, branili su produkciju Boljšoj i sugerisali da je upotreba 'crne šminke' neophodna zbog nedostatka crnih izvođača u zemlji.

„Pronaći nekakvu ozbiljnu uvredu u ovome je jednostavno smešno", rekao je Urin. „Nikada nam se niko nije žalio niti je u tome video čin nepoštovanja."

Ruska balerina Svetlana Zaharova rekla je za Mosku 24: „Ovde nema ničega čudnog, za nas je to apsolutno normalno ... to je umetnost."

Bajadera je romantična tragedija čija se radnja odvija u Indiji. Izvođačima stavljaju 'crnu šminku' otkako je predstava prvi put izvođena u Boljšoj teatru u Sankt Peterburgu 1877. godine.

Tokom karijere, Kouplend je aktivno govorila o nedostatku raznolikosti u svetu baleta, kao i o rasnim odnosima unutar Amerike. Na početku karijere doživljavali su je kao čudo, iako je počela da pleše tek sa 13 godina.

Svega osam meseci nakon što je počela da pleše, Kouplend se pojavila u baletu Krcko oraščić, u kojem je dobila glavu ulogu Klare.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.