Izvor: Radio 021, 24.Feb.2020, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji nestalih beba protestovali ispred Skupštine zbog predloženog zakona

Udruženje "Beogradska grupa roditelja nestalih beba" protestovala je ispred Skupštine Srbije, zbog predloga Zakona o nestalim bebama koji je na dnevnom redu aktuelnog zasedanja.

Ovo udruženje uputilo je zahtev da se Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji povuče iz procedure.

Prema rečima predsednice Udruženja Mirjane Novokmet, oni smatraju da taj zakon neće dovesti do uvrđivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << istine o sudbini nestalih beba, jer nije bilo javne rasprave o tom predlogu, niti su predstavnici roditelja učestvovali u njegovoj izradi.

Beogradska grupa roditelja nestalih beba traži da se u zakon ubaci istraga sa posebnim ovlašćenjima, nezavisno sprovođenje DNK analize i to delimično u inostranstvu i mogućnost da usvojena deca, koja sumnjaju da su žrtve trgovine bebama, sama pokrenu postupak utvđivanja svog porekla.

Takođe traže formiranje nezavisnog tela u kojem će biti predstavnici udruženja roditelja nestale dece, a koje će imati nesmetan pristup svim bazama podataka u kojima se mogu naći činjenice i dokazi od značaja za pronalaženje nestalih beba, kao i uređivanje pravnih posledica u svim slučajevima kada se utvrdi da je oduzeto dete živo.

U ovom udruženju insistiraju i na formiranju stručnog tima sastavljenog od psihologa, socijalnih radnika, pedagoga i drugih stručnjaka, čiji bi zadatak bio da roditelje i njihovu oduzetu decu pripreme za upoznavanje i ponovno uspostavljanje odnosa.

Novokmet smatra da aktuelni predlog zakona predstavlja samo formalno ispunjavanje zahteva Evropskog suda za ljudska prava iz slučaja po tužbi jedne od majki - Zorice Jovanović iz 2013. godine, koji je naložio Srbiji da uspostavi mehanizam koji bi omogućio da se utvrdi šta se dešavalo sa decom za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

Ona je istakla i da je neprihvatljiva odredba člana 21 predloga Zakona koja predviđa da se, kada u pojedinačnom slučaju ne može da se utvrdi istina o nestaloj bebi, dodeli novčana nadoknada u iznosu do 10.000 evra i naglasila da je "određivanje cene za nestale bebe sramotno za Srbiju".

Udruženje naglašava da su od odluke Suda za ljudska prava iz 2013. godine uputili skoro 130 različitih molbi, zahteva i predloga nadležnim organima - Vladi i resornim ministarstvima i da ni na jedan nije odgovoreno.

Novokmet je posebno istakla da nikada neće odustati od zahteva da se utvrdi istina o tome šta se desilo sa nestalom decom i "da ona nisu na prodaju".

Podršku protestu udruženja ispred zgrade Skuštine Srbije dali su pojedini poslanici opozicije, iako su predstavnici udruženja naglasili da njihov protest i njihovi zahtevi nisu politički već da imaju opšte društveni značaj.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.