Rijaliti je bio samo mentalno ugrožavajuća pojava, a sada postaje epidemiološka opasnost

Izvor: Luftika.rs, 27.Mar.2020, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rijaliti je bio samo mentalno ugrožavajuća pojava, a sada postaje epidemiološka opasnost

Kada su Miljana Kulić i Lazar Čolić Zola izašli iz rijaliti programa „Zadruga 3„, ekspresno su se putem društvenih mreža oglasili iz navodnoh hotela.
Ne možemo a da se ne zapitamo koji hotel obezbeđuje smeštaj u vreme zakonom propisane zabrane okupljanja na javnim mestima i zatvorenim prostorima, koja je u Srbiji na snazi od 15. marta, te kako je dozvoljeno da se uprkos vanrednom stanju rijaliti program i dalje nesmetano odvija i prikazuje na televiziji Pink.
Osim što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << par iz rijalitija izašao iz uslova, koji i prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, predstavljaju opasnost s medicinske tačke gledišta, pošto je u zemlji proglašena epidemija koronavirusa, Kulićeva i Čolić ni “na slobodi” izgleda ne podležu istim merama kao ostali građani.
Posle Radovanovića, koji trajanje rijalitija u vreme korone ocenjuje kao epidemiološki rizik, sudija Apelacionog suda u Beogradu, Miodrag Majić, u razgovoru za Nova.rs objašnjava da to nije u skladu ni sa zakonom.
“Slažem se sa epidemiologom, to je do sada bila samo mentalno ugrožavajuća pojava, a rijaliti je sada postao opasnost i u epidemiološkom smislu”, kaže za Nova.rs sudija Apelacionog suda Miodrag Majić, a onda, pozivajući se na svoju struku, komentariše:
“Zaista ne znam šta se u rijalitiju dešava, pošto ne pratim te programe, ali ako gledamo čisto pravno, ako pogledamo naredbu o zabrani okupljanja u Republici Srbiji na javnim mestima i zatvorenim prostorima, koja je objavljena, ona ne dozvoljava takve izuzetke i jednostavno mislim da to nije nešto što na bilo koji način sme da odstupa u ovoj situaciji”.
Iako je nagovestio da nije upoznat sa sadržajem rijalitija, ipak je sa pravnog aspekta prokomentarisao da li karantin važi za sve, te dao odgovor i na pitanje – narušava li se Ustav time što su učesnici rijalitija izuzeti iz mera Vlade, koje se odnose na sve ostale građane.
“Ako je to tačno da tamo ima više od pet lica, na koliko je ograničeno okupljanje, nije da se nešto snebivam, nego stvarno ne pratim, pa ne znam šta se tamo odvija, ako su to okupljanja više ljudi, kao što kažete da jesu, to je nešto što je suprotno naredbi o zabrani okupljanja u zatvorenim prostorima”, kaže za naš portal sudija Apelacionog suda u Beogradu.
On dodaje da bi možda ipak trebalo da se ozbiljnije pozabavi pojavom rijalitija, koja je u ovim okolnostima postala mnogo opasnija od samo mentalnog ugrožavanja, što je do sada bio slučaj, a sada postaje i epidemiološki problem.
“Pogotovo, ako kažete da tu ulaze i izlaze neka lica, ja zaista ne znam, možete to slobodno navesti, ja ne pratim nikad te programe, to nije nikakav eufemizam, a možda bi i trebalo da pogledam, evo vidite zašto, ali ja za to zaista nemam sentiment”, naglašava Majić, a onda komentariše to što se produkcija “Zadruge” poziva da su učesnici rijalitija već u “svojevrsnom karantinu”, pa navodno nema potrebe da podležu epidemiološkim merama:
“U svakom slučaju, mislim da je to suprotno ovome što je navedeno. Ne možete tvrditi da je reč o nekakvom karantinu, jer se zna da karantin sprovodi isključivo nadležna ustanova, tako da – da, ako je to vaše pitanje, mislim da je to takođe suprotno trenutnim propisima. S tim što me vi informišete o tome, ja nisam ni znao da oni tamo i dalje operišu. Ako je to tačno, a verujem da jeste, onda mislim da je to suprotno ovim propisima koji su predviđeni. Oni ne predviđaju izuzetak te vrste, tako da apsolutno ‘taj proizvod’ i ne bi trebalo da se nalazi tu”, kaže sudija Apelacionog suda.
Na kraju, sudija Majić zaključuje:
“Nažalost, ti rijalitiji su i nevezano za epidemiološku situaciju nešto što ne bi trebalo da egzistira, da je sreće ne bi to u takvom obliku ni postojalo, ali ako govorimo sada čisto o proceduri i o propisima, to ne može da bude izuzetak od ovog što je naredba o zabrani okupljanja.“
Svi u Zadrugu! Luksuzni karantin – ima brašna, ulja i papira za guzicu

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

MILJANA SAZNALA ŠTA JOJ JE ZOLA RADIO IZA LEĐA Napravila HAOS u hotelskoj sobi, pa ga ISTERALA

Izvor: Blic, 28.Mar.2020, 08:48

Nakon napuštanja rijalitija "Zadruga 3" Miljana Kulić i Lazar Čolić Zola su otpočeli zajednički život u jednom prestoničkom hotelu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.