Izvor: Radio 021, 02.Jun.2020, 07:03

Rezultati nezavisne obdukcije: Džordž Flojd ubijen gušenjem

Dvoje lekara koji su izvršili nezavisnu obdukciju tela Džordža Flojda, saopštili su da je on preminuo od posledica gušenja i da je reč o ubistvu.

Lekari Majkl Baden i Alesija Vilson rekli su da Flojd, Afroamerikanac čija je smrt tokom policijske akcije u Mineapolisu izazvala proteste širom SAD, nije imao ranija zdravstvena oboljenja koja bi doprinela njegovoj smrti.

Advokat porodice Flojd, koja je zatražila obdukciju, rekao je da su rezultati pokazali da je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << umro od posledica gušenja.

Avokat Ben Kramp naveo je da je uzrok gušenja pritisak na leđa i vrat Flojda, do kojeg je došlo kada je policajac Derek Šovin klečao na njegovom vratu nekoliko minuta i ignorisao pozive Flojda u pomoć.

"Patolog je utvrdio da je pritisak prekinuo dotok krvi u Flojdov mozak dok mu je teret na leđima onemogućio disanje", naveo je Kramp.

Nalazi obdukcije koju je zatražila Flojdova porodica razlikuju se od zvanične autopsije, čiji su delovi navedeni u krivičnoj prijavi protiv policajca Dereka Šovina, koji je uhapšen i optužen za ubistvo Džordža Flojda, ističe Glas Amerike.

Prema nalazima te obdukcije, uzroci smrti povezivani su sa fizičkim obuzdavanjem kojem je Flojd bio izložen, zdravstvenim tegobama od kojih je patio, kao i mogućim prisustvom intoksikanata u njegovom telu.

U zvaničnoj autopsiji navedeno je da nema nalaza koji potvrđuju da bi uzrok smrti Džorža Flojda moglo biti gušenje ili davljenje.

Međutim, doktorka Vilson rekla je da rezultati obdukcije pokazuju da je uzrok smrti "mehaničko gušenje", a "ubistvo način smrti". Njen kolega Baden istakao je da je saglasan sa nalazima Vilson i da je reč o ubistvu.

Baden je bivši glavni patolog grada Njujorka koji je uradio autopsiju Erika Garnera, Afroamerikanca protiv koga je tokom policijske intervencije primenjen zahvat "kragna" i koji je preminuo 2014. u Njujorku. Garner se, takođe, tokom privođenja policajcima žalio da ne može da diše.

Baden je izvršio i obdukciju tela Majkla Brauna, 18-ogodišnjaka kojeg je ubila policija u Fergusonu, u državi Misuri. Patolog je u tom slučaju utvrdio da nije bilo tragova borbe što se kosi sa policijskim tvrdnjama da je borba između Brauna i policajca dovela do pucnjave.

Šovin, jedan od četvorice policajaca koji je prošlog ponedeljka učestvovao u akciji privođenja Flojda, optužen je za njegovo ubistvo. U krivičnoj prijavi protiv njega navedeno je da je svoje koleno na Flojdovom vratu držao prislonjeno osam minuta i 46 sekundi, tri minuta duže od trenutka kada je Flojd prestao da govori i diše.

Takođe, u prijavi je navedeno i da se oglušio o sugestiju kolege da bi Flojda, koji je ležao na zemlji lica okrenutog prema tlu, trebalo okrenuti na stranu.

Autor: Tanjug, Glas Amerike

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.