Izvor: Radio 021, 25.Maj.2020, 18:10

Realna zarada u Srbiji niža od prosečne plate u najmanje plaćenom mestu u Vojvodini

Novosađani su imali ubedljivo najveće plate u celoj Vojvodini, ali i veću platu od prosečne srpske plate u martu, pokazuju sveži podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Prema podacima RZS, prosečna zarada Novosađana u martu je bila 69.084 dinara neto ili 94.883 u bruto iznosu.

Istovremeno, prosečna plata na nivou Vojvodine je 56.850 dinara neto, a na nivou Srbije 59.681 dinara neto.

Najniže plate u celoj Vojvodini imali su zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Srbobranu - 45.443 dinara bez poreza i doprinosa.

Zanimljivo je da je najniža prosečna plata u Vojvodini i dalje viša od realna plate koju zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji, koja se naziva medijalnom zaradom. Medijalna zarada je suma do koje zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i koja, prema poslednjim analizama, iznosi 44.818 dinara neto.

Kad je reč o sektorima rada, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti imaju plate dosta niže od zaposlenih u, recimo, državnoj administraciji ili u javnim preduzećima. Tako medicinari mesečno u proseku dobijaju 61.068 dinara neto, zaposleni u administraciji na svim nivoima 69.599 dinara, a u javnim preduzećima na svakog radnika u proseku ode 73.943 dinara neto.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.