Izvor: Radio 021, 16.Apr.2021, 10:32

Reakcije na napad na Daška Milinovića: Traži se hapšenje napadača i upozorava na bujanje fašizma

U reakcijama na napad na novosadskog novinara Daška Milinovića, medijska udruženja i stranke traže hitno hapšenje napadača i njihovo brzo kažnjavanje, a upozorava se i na bujanje fašizma u Novom Sadu i Srbiji, kao i da je ovo posledica nereagovanja vlasti na ranije napade na medijske radnike.

NDNV: Hitno uhapsiti napadače na Milinovića

Neyavisno udruženje novinara Vojvodine zahteva da se hitno rasvetli slučaj napada na novosadskog radijskog voditelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Daška Milinovića i da se privedu pravdi počinioci tog opasnog fizičkog napada.

"NDNV zahteva hitnu reakciju policije i tužilaštva, te da što pre uhapse napadače i da ih procesuiraju u skladu sa zakonom. Ovo je još jedan incident u veoma kratkom vremenskom periodu u kom su direktno napadnuti novinari. Varvarski napadi pokazuju koliko je danas ozbiljno ugrožena fizička sigurnost novinara i medijskih radnika u Srbiji, a o čemu smo zajedno sa ostalim novinarskim i medijskim udruženjima svakodnevno obaveštavali javnost", navodi NDNV.

Ovo novianrsko udruženje je dodalo da je ovaj fizički napad direktna posledica nedelovanja državnih organa, koji napade na novinare ne rešavaju ili odugovlače slučajeve i reakcije.

"Napad je i posledica neprestane kampanje targetoranja neistomišljenjika i medija, koju svaki dan slušamo iz poslaničkih klupa i sa najviših državnih funkcija. Ovim kampanjama i targetiranjem novinara kao neprijatelja Srbije, država je napravila atmosferu u kojoj je legitimno počiniti ovakav napad", navodi NDNV.

Oni su najavili da će o napadu obavestiti domaće i strane organizacije, a Milinoviću će ponuditi i pravnu pomoć.

PSG: Nastavak bujanja fašizma u Novom Sadu

Pokret slobodnih građana osudio je napad na Milinovića, navodeći da se radi o organizovanoj sačekuši. Oni su naveli i da se ovde radi o nastavku bujanja fašizma u Novom Sadu i egzekucija pretnji koje svako ko javno govori protiv dalje fašizacije društva dnevno dobija.

"Veze vladajuće stranke sa ovim elementima nisu tajna o čemu govori stalna komunikacija predsednika Aleksandra Vučića sa Mišom Vacićem, a verovatno i drugim pripadnicima ultradesnice koji služe za zastrašivanje političkih protivnika. Takođe je sramotna izjava gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića prilikom uklanjanja fašističkih grafita i pretnji opozicionim aktivistima da je to borba protiv fašizma, a da nikada nije insistirao da se utvrdi ko je pretnje uputio", naveo je PSG

Ovaj pokret je saopštio i da napadači moraju biti hitno pronađeni i osuđeni na najstrožu kaznu, kako bi se makar formalno zauzdavao nadolazeći fašizam.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Reakcije nakon napada na Daška Milinovića: Traži se hapšenje napadača i upozorava na bujanje fašizma

Izvor: Radio 021, 16.Apr.2021

U reakcijama na napad na novosadskog novinara Daška Milinovića, medijska udruženja i stranke traže hitno hapšenje napadača i njihovo brzo kažnjavanje, a upozorava se i na bujanje fašizma u Novom Sadu i Srbiji, kao i da je ovo posledica nereagovanja vlasti na ranije napade na medijske radnike...NDNV:...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.