Izvor: Radio 021, 05.Feb.2019, 08:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava u Britaniji: Treba li zabraniti mobilne telefone u školama

Učenicima bi trebalo zabraniti unošenje mobilnih telefona u škole, rekao je BBC-ju engleski ministar za školske standarde Nik Gib.

Gib je govorio uoči predstavljanja vladinih novih smernica za škole, za koje se očekuje da će se baviti bezbednošću na internetu, društvenim mrežama i onlajn igrama. Veruje se da će se savetovati ograničavanje vremena koje deca provode onlajn.

Škole već imaju mogućnost da zabrane donošenje mobilnih u školske prostore. Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vladina politika je da direktori škola treba da utvrde da li je to prikladno. Petsi Kejn, izvršna direktorka u "Education and Leadership Trust" u Mančesteru smatra da Gibov plan "ne prihvata kako fantastični mobilni mogu biti sredstvo za učenje".

Kejn je za BBC rekla kako njena ustanova podstiče odgovorno korišćenje telefona tokom nastave i kako nastavnici mogu oduzeti uređaje ako tokom časova budu korišćeni neprimereno.

"Postoji ćitav niz fantastičnih aplikacija i učenici su zaista motivisani da ih koriste", naglasila je Kejn.

Sindikat učitelja izrazio je skepsu oko direktne i sveobuhvatne zabrane mobilnih telefona.

"Mnoge škole su već zabranile mobilne telefone u učionicama. Iako je odluka na direktorima, moje je mišljenje da škole treba da zabrane učenicima da donose mobilne uređaje", rekao je Gib.

Kejti Ajvens iz organizacije "Campaign for Real Education" kaže kako podržava zabranu mobilnih u učionicma, ali smatra da učenici zbog sigurnosti treba da ih koriste na putu do škole i kuće.

Ono što je poznato pod nazivom "edukacija o odnosima" biće obavezno od septembra 2020. godine, a škole se podstiču da to uvedu već od septembra ove godine. Prošlog leta, vlada je objavila nacrt smernica za sprovođenje.

"Deca i mladi odrastaju u sve složenijem svetu i žive podjednako onlajn i oflajn", stoji u nacrtu. Iako se priznaje kako ovakav način života ima mnoge pozitivne i uzbudljive karakteristike, postoje i izazovi i rizici.

Od objave ovog dokumenta, koji kaže kako "učenike treba podučavati prednostima ravnoteže vremena provedenog onlajn i oflajn", pristiglo je više od 11.000 odgovora i reakcija, pa se uskoro očekuju i nove smernice.

"Deca ne bi trebalo da provode sate i sate na svojim mobilnim telefonima. Očito je da postoje velike prednosti interneta i da nema ništa bitno štetno u provođenju vremena onlajn. No, ako deca provode previše vremena na društvenim mrežama ili uz video igre, skraćuje se vreme za razgovor s roditeljima, za vežbanje, domaće zadatke ili igranje s prijateljima. Sve je kraće i vreme za spavanje i odmor dece, što znači da sledećeg dana u školu dolaze umorni i nesposobni da se skoncentrišu", rekao je ministar Gib, i naglasio: "Naučiti decu da sama regulišu svoje korišćenje mobilnog telefona i društvenih mreža postaje sve važnija životna veština."

Međutim, lideri NAHT-a, koji okuplja školske direktore, smatraju da bi zabrana mobilnih u školama mogla biti kontraproduktivna. U svom obraćanju parlamentarnom Odboru za nauku i tehnologiju u oktobru prošle godine, viša savetnica NAHT-a Sara Hanafin je rekla:

"Zabrana mobilnih svakako bi mogla dobro da funkcioniše u nekim školama, ali nema politike koja će biti primenjiva u svim školama. Univerzalna zabrana mogla bi uzrokovati više problema nego što će ih rešiti. To bi samo gurnulo mobilne u ilegalu, odnosno učinilo manje vidljivima. Na kraju, škole i rade na tome da mlade ljude pripreme za spoljašnji svet, pružajući im svest i strategije kako bi odgovorno provodili vreme onlajn i stekli sposobnost identifikovanja i rešavanja svih negativnih efekata i problematičnih sadržaja", zaključila je Hanafin.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.