Radnici iz Srbije poželjni u Slovačkoj, rade po 12 sati

Izvor: Radio 021, 28.Jan.2017, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici iz Srbije poželjni u Slovačkoj, rade po 12 sati

Sve više građana Srbije spremno je da ode na tri meseca u Slovačku da bi zarađivali između 500 i 700 evra mesečno.

U Šapcu su se pojavili oglasi u kojima se nudi ugovor na tri meseca za rad u slovačkim fabrikama na poslovima sklapanja televizora, rada u prehrambenoj industriji, kao i na drugim poslovima vezanim za elektronsku industriju. Ima i onih koji su koji su ovu ponudu iskoristili.

Među računima i oglasima, jedan pomalo neobičan. Nudi se posao u fabrici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << televizora u Slovačkoj, plaćen od 2,3 do 3 evra po satu, sa obezbeđenim smeštajem. Televizija B92 proverila je o čemu se radi u oglasu, a odgovor koji su dobili je prilično nemušt.

"Mi smo jedna agencija koja je zastupnik u Srbiji jedne Slovačke agencije. Nudimo poslao u Slovačkoj u fabrici televizora i auto-industriji. U tim gradovima gde se nudi posao ima po dve-tri fabrike sa 5.000 ljudi. To su ogromne fabrike i treba dosta radnika", objasnio im je podnosilac oglasa.

Na sličan način zaposlila se i Zorica Bazić. Oglas novosadske agencije našla je na internetu, i na osnovu onog što je čula, uputila se u Slovačku. Posle tri meseca rada, ima samo pohvale.

"Radi se po 12 sati dnevno, noćna i dnevna smena. Satnice su plaćene, redovna je isplata. Poštuju i cene rad, ali i traži se da se radi. Minimalno može da se zaradi od 600 evra pa naviše, sve zavisi od satnice i prekovremenog", objašnjava Zorica.

U martu put Slovačke sa Zoricom krenuće i njen suprug.

"Idemo zajedno kako bismo više zaradili pošto ovde nema posla. Moramo nekako da prehranimo porodicu", dodao je on.

Iako deluju rizično, za mnoge građane je isplativije da rizikuju u inostranstvu nego u Srbiji za 200 evra. Ipak, iskustva privremenih gastarbajtera su različita, koliko i stepen strpljenja, hrabrosti ili nužde.

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.