Izvor: Radio 021, 20.Avg.2019, 06:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radenković: Nijedan autobus ne kreće na ekskurziju ako ga policija nije pregledala

Autobusi koji budu vozili decu na ekskurzije i druga putovanja moraće da ispune kriterijume propisane novim pravilnikom, koji treba da stupi na snagu od 1. septembra.

Privatni prevoznici očekuju da će rok za ispunjavanje nekih odredbi biti produžen.

"To bi moglo da bude urađeno zbog odredbe o farbanju vozila. Takođe, imamo jednu odredbu koja govori da će vozila morati da prelaze svaki mesec tehnički pregled. To bi trebalo razmotriti, jer neka od tih vozila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prelaze oko 50 kilometara dnevno da taj rok bude duži. To je i finansijsko opterećenje i izdvaja se i vreme da bi se vozilo zakazalo za tehnički pregled", objašnjava za RTS direktor konzorcijuma privatnih prevoznika Drago Tošić.

U konzorcijumu kažu da im je potrebno više vremena za opremanje autobusa pojasevima i ostalom opremom.

Jedna od odredbi je i da će najkasnije dva dana pred put organizator prevoza morati da obavesti MUP o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju autobusa, vozača i dece i ostalih osoba koje putuju. Pre polaska, policajac će prekontrolisati autobus i vozač će uraditi alko-test.

"Ono što je jako bitno za velike gradove kao što su Beograd, Novi Sad i Kragujevac jeste da organizatori putovanja ne moraju da čekaju poslednji trenutak, 48 sati pred put, već je bolje da ekskurziju najave ranije kako bismo imali dovoljno vremena da organizujemo pregled svakog autobusa", ističe kapetan policije Aleksandar Radenković.

Naglašava da se dešava da pregledaju autobuse pre nego što dođu roditelji i deca, tako da je autobus svakako prekontrolisan.

"Nijedan autobus, ako je ekskurzija prijavljena, neće krenuti bez da bude pregledan", dodao je Radenković.

Ako policajac posumnja da autobus nije tehnički ispravan, vozilo se upućuje na kontrolni tehnički pregled. Ako se prilikom kontrole utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, autobus neće krenuti dok nedostaci ne budu otklonjeni.

Koje još odredbe predviđa novi pravilnik kojim se uređuje obavljanje organizovanog prevoza dece možete pročitati OVDE.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.