Izvor: Radio 021, 29.Maj.2020, 21:02

RZS: Uvoz i izvoz pali za 5,9 odsto u odnosu na prošlu godinu

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva četiri meseca ove godine iznosila je 13,90 milijardi dolara, što je pad od 5,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti od 5,76 milijardi dolara, što je 7,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok je uvoz smanjen za 4,6 odsto i iznosio je 8,14 milijardi dolara.

Spoljnotrgovinski deficit nastavlja da raste i iznosi 2,37 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dolara, što je četiri odsto više nego na kraju aprila prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom je 70,9 odsto, što je 2,4 procenta manje nego u istom periodu prošle godine.

"Trgovina na malo pala za petinu"

Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Srbiji u aprilu ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, nominalno je bio manji za 20,1, a realno za 18,6 procenata, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Ukoliko se uporede prva četiri meseca ove godine sa istim periodom 2019, promet robe u trgovini na malo nominalno je veći za 2,7, a realno 2,2 odsto, navodi se u saopštenju.

Industrijska proizvodnja manja za 20,8 odsto u odnosu na 2019.

Industrijska proizvodnja u Srbiji u aprilu ove godine manja je za 16,6 odsto nego u istom prošlogodišnjem mesecu, a za 20,8 odsto u odnosu na prošlogodišnji prosek.

Industrijska proizvodnja u prva četiri meseca ove godine manja je za 0,8 odsto nego u istom periodu 2019.

Posmatrano po sektorima, u aprilu ove godine u rudarstvu je zabeležen pad od 0,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, u prerađivačkoj industriji je pad iznosio 19,9 procenata, a u sektoru snabdevanja električnom energijom, gasom i parom od 9,9 odsto.

Srbiju je u aprilu ove godine posetilo 97,9 odsto manje turista nego pre godinu dana, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Broj noćenja turista u aprilu manji je za 94,6 odsto. U aprilu ove godine, u odnosu na april 2019. godine, broj noćenja domaćih turista manji je za 94 odsto, a broj noćenja stranih turista za 95,8 odsto.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.