Izvor: Radio 021, 10.Apr.2020, 21:33

RSE: Neki od proizvođača respiratora kažu da nisu dizali cene

Neki od proizvodjača kliničkih respiratora kažu da potražnja jeste ogromna, ali da cene nisu menjali, dok državni vrh u Srbiji upozorava da su cene aparata za mehaničku ventilaciju enormno povećane, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

U nemačkoj kompaniji "Dräger", jednoj od vodećih proizvođača medicinske opreme, od koje je Srbija u martu kupila 15 respiratora, kažu za RSE da do sada nisu povećavali cene proizvoda tokom ove krize, te da trenutno nude "manje popuste".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Kako se navodi u pisanom odgovoru "Narooma Medical" iz Irske, prošlog meseca je potražnja bila 10 puta veća od uobičajene. Najjeftiniji model košta 11.900 evra.

"Neke kompanije su menjale cene, ali mi u 'Narooma Medical' to nismo uradili niti ćemo", kažu u ovoj kompaniji i dodaju da od početka pandemije nisu odbili nijednog kupca, kao i da nemaju listu čekanja.

Da je potražnja "enormno povećana" kaže i Jens Halek (Hallek), generalni direktor švajcarske kompanije "Hamilton Medical AG", koja od 1983. godine izrađuje respiratore.

Halek napominje da su cene respiratora ostale onakve kakve su bile i pre pandemije virusa korona. "Osuđujemo bilo kakvo oportunističko korišćenje ove humanitarne krize, uključujući povećanje cena", kaže on.

Ni u ovoj kompaniji ne otkrivaju cene svojih proizvoda, ali Halek kaže da "cene u velikoj meri zavise od tipa respiratora i njegove konfiguracije". Na sajtu ove kompanije može se naći deset različitih vrsta respiratora.

U opširnom tekstu RSE podseća na izjave srpskih zvanilčnika o problemima vezanim za nabavku respiratora i povećanja cena, kao i na pisanje izraelske štampe o porastu cena.

Autor: Radio Slobodna Evropa

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.