Prvi rezultati izbora za Nacionalne savete, bez promena kod Mađara i Bunjevaca

Izvor: Radio 021, 05.Nov.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi rezultati izbora za Nacionalne savete, bez promena kod Mađara i Bunjevaca

Pola miliona građana biralo je juče članove saveta nacionalnih manjina, a pristižu prvi nezvanični preliminarni rezultati za nacionalne savete Bunjevaca, Mađara, Albanaca i Bošnjaka.

Čekaju se zvanični rezultati Republičke izborne komisije koja tvrdi da neregularnosti nije bilo.

Izbore je obeležila i veća izlaznost nego na prethodnim, a rok za objavljivanje rezultata izbora je četvrtak, 8. novembar do 20 časova.

Četiri manjinske zajednice - hrvatska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << crnogorska, makedonska i ruska članove Saveta birale su na elektorskim skupštinama u Beogradu. Neposredni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održani su na 926 biračkih mesta, na kojima je moglo da glasa 467.545 birača, upisanih u posebne biračke spiskove. Izbori su protekli, kako je saopšteno iz RIK-a, bez nepravilnosti.

Na neposrednim izborima članove nacionalnih saveta birali su predstavnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine.

Ukupno je bilo proglašeno 58 izbornih lista.

Bez promena u rukovodstvima Saveta Bunjevaca i Mađara 

Dopisnik RTS-a iz Subotice javlja da je glasanje u tom mestu proteklo mirno, u demokratskoj atmosferi.

Najbrojnije manjinske zajednice u Subotici - mađarska, bunjevačka i hrvatska dobiće stara nova rukovodstva jer su liste koje su predvodili dosadašnji rukovodioci nacionalnih saveta dobile ubedljivu većinu.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor rekao je da je veoma zadovoljan rezultatima izbora za Nacionalni savet mađarske nacionalne manjine.

"Ova poruka koju su glasači uputili nama je potvrda velike podrške ljudima sa liste 'Mađarska sloga' i politici Saveza vojvođanskih Mađara", naveo je Pastor.

Ono što je obeležilo jučerašnje izbore jesu i nesređeni birački spiskovi, istakli su predstavnici bunjevače i mađarske zajednice.

Arifijeva lista vodi u Preševu

U Preševu je 40 odsto upisanih birača glasalo za jednu od šest ponuđenih lista za članove Nacionalnog saveta Albanaca.

Opštinska izborna komisija je obradila sva biračka mesta, i prema preliminarnim podacima najviše glasova, 35,51 odsto, osvojila je stranka aktuelnog predsednika opštine Šćiprima Arifija "Alternativa za promene".

Demokratska partija Albanaca dobila je podršku 23,23 odsto birača, Partija za demokratsko delovanje 22,26 odsto, a Pokret za reforme 16,49 odsto. Preostale dve stranke, Demokratska partija i Albanski forum za ekonomski razvoj u Srbiji, dobile su oko jedan odsto podrške, nemaju odbore stranaka u Preševu, već samo u Bujanovcu, odnosno Medveđi.

U Bujanovcu je, prema preliminarnim podacima, najviše glasova dobila Partija za demokratsko delovanje aktuelnog predsednika te opštine Šaipa Kamberija, zatim Demokratska partija i Alternativa za promene.

Kada se obrade glasovi sa svih biračkih mesta u kojima su glasali Albanci, znaće se koliko će partija imati svoje članove saveta.

Opštinskim izbornim komisijama u Preševu i Bujanovcu nisu prijavljene nepravilnosti tokom izbora za članove Nacionalnog saveta.

Ugljanin proglasio pobedu 

Nosilac liste "Samoopređeljenje" Sulejman Ugljanin proglasio je sinoć pobedu na izborima za novi saziv (BNV) i naglasio da je ono "ostalo i da će i dalje biti bošnjačko".

Ugljanin kaže da će BNV biti dobar partner Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici u rešavanju svih problema Bošnjaka, ali i drugih naroda. Već je najavio da će većinu formirati sa većnicima sa liste "Vakat je" sa kojima ima potpisan sporazum.

Muamer Zukorlić naglasio je da je dobio poverenje glasača u Novom Pazaru i da je sa malom razlikom izgubio u Sjenici i Tutinu. On ističe da je "Matica bošnjačka" dobila najviše glasova i u Beogradu, Novoj Varoši, Priboju, Prijepolju i drugim gradovima u Srbiji.

Sait Kačapor, nosilac liste "Vakat je", ocenio je sinoć da ta lista nema razloga da bude nezadovoljna postignutim rezultatom s obzirom da su druge dve liste vodili lideri partija i da je to sigurno imalo uticaja na glasače. Oni su nezavisna lista i vodili su blagu kampanju kaže Kačapor.

Prema preliminarnim rezultatima, Ugljanin će imati 15 većnika, Zukolić 13, a "Vakat je" sedam predstavnika u budućem BNV.

Na izborima je učestvovala i lista "Stari dedo" koja nije uspela da osvoji nijedan većnički mandat.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

U Vojvodini novi nacionalni saveti starih sastava

Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2018

Pristižu prvi preliminarni rezultati izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina u Vojvodini, pa tako sada znamo da će mađarsku, hrvatsku i bunjevačku nacionalnu manjinu predvoditi novi saveti starih sastava...Oni koji su bili rukovodioci saveta u pethodnom mandatu ponovo su dobili ubedljivu...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.