Izvor: Radio 021, 12.Sep.2019, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put otkrivena voda na potencijalno naseljivoj planeti

Astronomi su prvi put otkrili vodu u atmosferi planete koja orbitira unutar naseljive zone jedne udaljene zvezde.

Ovo otkriće čini planetu, koji nazivaju K2-18b, uverljivim kandidatom za otkriće života van Zemlje, prenosi BBC.

U tekstu objavljenom u časopisu "Nature Astornomy" piše da bi za 10 godina novi svemirski teleskopi mogli da utvrde da li u atmosferi K2-18b postoje gasovi koje stvaraju živi organizmi.

Vodeća naučnica, profesorka Đovana Tineti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) opisala je ovo otkriće kao "zapanjujuće".

"Ovo je prvi put da smo otkrili vodu na planeti u naseljivoj zoni oko neke zvezde na kojoj je temperatura potencijalno kompatibilna s prisustvom života", rekla je.

Naseljivo područje oko neke zvezde obuhvata planete na kojoj su temperature dovoljno blage da voda postoji u tečnom obliku na površini.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Voda prvi put otkrivena na "naseljivoj" planeti

Izvor: Radio 021, 12.Sep.2019

Astronomi otkrili vodu u atmosferi „naseljive“ planete koja orbitira oko udaljene zvezde...ESA/UCLIma li vanzemaljskog života večito je pitanje..Astronomi su po prvi put otkrili vodu u atmosferi planete koja orbitira oko udaljene zvezde...Otkriće znači da je planeta - nazvana K2-18b - dobar kandidat...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.