Prvi Pravopisni rečnik srpskog jezika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Pravopisni rečnik srpskog jezika

BEOGRAD - Novosadski izdavač "Prometej" najavio je još jedno originalno kapitalno, leksikografsko izdanje - prvi Pravopisni rečnik srpskog jezika - dr Milana Šipke i saradnika, koji će izaći iz štampe do kraja ove godine.

Izdavač Zoran Kolundžija je na konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini rekao da se, uprkos nezahvalnim vremenima za ulaganja u projekte ove vrste i odsustva svake državne pomoći, odlučio da uradi posao koji je odavno trebalo da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << urađen.

On je zahvalio svima koji učestvuju i daju doprinos srpskoj kulturi i podizanju kulture jezika i pismenosti.

Višestruka namena rečnika

Prema rečima autora, cilj mu je bio da izradi jedan od fundamentalnih lingvističkih priručnika koji će ići "u susret" korisnicima svih stepena obrazovanja.

Broj obrađenih reči je 100.000, uzet je standardni jezik umesto onog koji je visoko književni, a svaka reč je data sa nepravilnim oblicima, akcentima i uz to su dati pravopisno-gramatički saveti.

To znači, istakao je Šipka, da knjiga ima višestruku namenu i zato će biti od višestruke koristi prilikom pisanja, a doprineće i poboljšanju opšteg stanja na planu pisane reči koje je u poslednje vreme sve gore.

Popunjavanje praznine

Akademik Ivan Klajn prihvatio se uloge supervizora Rečnika i prema njegovom mišljenju, tim izdanjem se popunjava praznina koja postoji već skoro pola veka od poslednjeg izdanja Pravopisa srpsko-hrvatskog jezika sa rečnikom koji se odmah pokazao kao neadekvatan jer su već počele lingvističke podele i rasprave.

Po mišljenju Klajna, Pravopis srpskog jezika Matice srpske iz 1993. je više rasprava o jeziku nego praktični priručnik i nema rečnik i zato je ovo delo dr Šipke sveobuhvatnije i "konkurencija" budućem Pravopisu koji nikako da se štampa.

Lingvista dr Veljko Brborić, koji je jedan od saradnika, podsetio je da bi zadatak svakog obrazovanog Srbina bio da govori, a pre svega piše u duhu i normama srpskog jezika jer pisana reč ostaje i zato obavezuje .

On se nada da će ovaj rečnik doprineti promeni odnosa prema jeziku i jezičkoj kulturi.

Kolundžija je pozvao sve zainteresovane za Pravopisni rečnik da se na njega pretplate, jer će do 30. juna ove godine cena biti 4.900 dinara, a za one koji odmah plate u gotovom cena je samo 3.920 dinara, dok će kada bude izašao iz štampe rečnik koštati 9.300 dinara, međutim i onda će postojati mogućnosti plaćanja u 10 rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.