Izvor: Radio 021, 17.Apr.2021, 12:20

Protest u Dobrinji kod Požege zbog litijuma: Nećemo da budemo ekološke izbeglice

U selu Dobrinji kod Požege održava se protest zbog najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma.

Na transparentima koje nose meštani piše "Nećemo da budemo ekološke izbeglice", "Ne postoji kinta koju bi uzeo od Rio Tinta", "Dalje neće moći, rudnik neće proći".

Reporter N1 javlja da su se kilometarske kolone automobila uputile u to selo, da je tu veliki broj građana i ekoloških aktivista koji pružaju podršku meštanima ovog kraja. Ovde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << su ljudi rešeni da spreče ono što se dešava u okolini Loznice, da spreče da dođemo do svršenog čina, kaže za N1 Nikola Maslać iz građanske inicijative "Požega".

Na zvaničnom sajtu Opštine Požega pre desetak dana objavljeno je da će 17. aprila, po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike, početi geološka istraživanja na području Dobrinje i da će radove izvoditi preduzeće "Jadar Lithium" doo Beograd. Uoči najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma u nekoliko sela Požege i Kosjerića njihovi meštani poručuju – "nećemo vam dozvoliti ništa da radite, ne damo vam dam trujete vodu, zemlju i vadzuh pod našim parčetom neba".

Iz Ministarstva je rečeno da neće izdati nikakvu dozvolu ukoliko se ne uradi Studija o izvodljivosti, ali ljudima ovog kraja to ništa ne znači i kažu da oni neće dozvoliti rudnik litijuma, ali ni početak bilo kakvog istraživanja.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.