Protest u Dobrinji kod Požege zbog litijuma: Nećemo da budemo ekološke izbeglice

U selu Dobrinji kod Požege održava se protest zbog najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma.
Na transparentima koje nose meštani piše "Nećemo da budemo ekološke izbeglice", "Ne postoji kinta koju bi uzeo od Rio Tinta", "Dalje neće moći, rudnik neće proći".
 
Reporter N1 javlja da su se kilometarske kolone automobila uputile u to selo, da je tu veliki broj građana i ekoloških aktivista koji pružaju podršku meštanima ovog kraja. Ovde su ljudi rešeni da spreče ono što se dešava u okolini Loznice, da spreče da dođemo do svršenog čina, kaže za N1 Nikola Maslać iz građanske inicijative "Požega".
 
Na zvaničnom sajtu Opštine Požega pre desetak dana objavljeno je da će 17. aprila, po odobrenju Ministarstva rudarstva i energetike, početi geološka istraživanja na području Dobrinje i da će radove izvoditi preduzeće "Jadar Lithium" doo Beograd. Uoči najavljenog početka radova na geološkim istraživanjima litijuma u nekoliko sela Požege i Kosjerića njihovi meštani poručuju – "nećemo vam dozvoliti ništa da radite, ne damo vam dam trujete vodu, zemlju i vadzuh pod našim parčetom neba".
 
Iz Ministarstva je rečeno da neće izdati nikakvu dozvolu ukoliko se ne uradi Studija o izvodljivosti, ali ljudima ovog kraja to ništa ne znači i kažu da oni neće dozvoliti rudnik litijuma, ali ni početak bilo kakvog istraživanja.
  • Zlotvor

    17.04.2021 17:11
    Kaže vućić građani se bave ekologijom jer dobro žive....NE nego niko pre tebe nije dovodio Rio Tinto da nam truje decu, zemlju, vazduh, vodu! Rio Tinto je napravio rat u onoj maloj državi blizu Australije
  • Freedom

    17.04.2021 16:28
    Opšta građanska neposlušnost i pobuna, bojkot, generalni štrajk do promene diktatorske vlasti.
  • 2012

    17.04.2021 16:23
    2012 ste na izborima odlučili da ova zemlja mora da nestane i zato će nestati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.