Izvor: Radio 021, 26.Okt.2020, 14:47

Prosečna plata u Srbiji opala samo mesec dana nakon dostizanja "rekorda" od 511 evra

Samo mesec dana nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio kako je prosečna plata u Srbiji prvi put prešla 511 evra - ta ista plata je pala.

Naime, zvaničnici su se prošlog meseca pohvalili kako je julska prosečna zarada iznosila rekordnih 60.029 neto, ali taj iznos je već u narednom preseku Republičkog zavoda za statistiku niži od 60.000 dinara i iznosi 58.513 dinara bez poreza i doprinosa.

Prosečna plata je pala širom Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pa tako i u Vojvodini i to za oko 2.000 dinara.

U Vojvodini je prosečna neto zarada 55.476 dinara, a najveće plate imaju zaposleni u Gradu Novom Sadu i to 65.826 dinara neto.

S druge strane, tradicionalno najniže plate imaju zaposleni u Baču - svega 44.441 dinara neto.

Iznos koji je u proseku isplaćen u Baču niži je čak i od prave, realne plate koju građani Srbije zarađuju, a koju ne predstavlja prosečna zarada. Reč je o takozvanoj medijalnoj zaradi, iznosu koji obračunava Republički zavod za statistiku i do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Medijalna zarada je u avgustu iznosila 45.000 dinara.

To faktički znači da je realna zarada u Srbiji čak 13.500 dinara niža od prosečne zarade koja se predstavlja mnogo glasnije u javnosti.

Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 

Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Avgustovska plata niža za oko 2.000 dinara od julske „rekordne“ zarade

Izvor: NoviSad.com, 26.Okt.2020

Prosečna plata širom Srbije, pa i u Vojvodini pala je za oko 2.000 dinara. Naime, julska plata iznosila je 60.029 dinara neto, odnosno prešla je rekordnih 511 evra. A avgustovska zarada je niža i iznosi 58.513 dinara bez poreza i..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.