Prosečna plata u Srbiji opala samo mesec dana nakon dostizanja "rekorda" od 511 evra

Samo mesec dana nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić pohvalio kako je prosečna plata u Srbiji prvi put prešla 511 evra - ta ista plata je pala.
Prosečna plata u Srbiji opala samo mesec dana nakon dostizanja "rekorda" od 511 evra
Foto: 021.rs
Naime, zvaničnici su se prošlog meseca pohvalili kako je julska prosečna zarada iznosila rekordnih 60.029 neto, ali taj iznos je već u narednom preseku Republičkog zavoda za statistiku niži od 60.000 dinara i iznosi 58.513 dinara bez poreza i doprinosa.
 
Prosečna plata je pala širom Srbije, pa tako i u Vojvodini i to za oko 2.000 dinara.
 
U Vojvodini je prosečna neto zarada 55.476 dinara, a najveće plate imaju zaposleni u Gradu Novom Sadu i to 65.826 dinara neto.
 
S druge strane, tradicionalno najniže plate imaju zaposleni u Baču - svega 44.441 dinara neto.
 
Iznos koji je u proseku isplaćen u Baču niži je čak i od prave, realne plate koju građani Srbije zarađuju, a koju ne predstavlja prosečna zarada. Reč je o takozvanoj medijalnoj zaradi, iznosu koji obračunava Republički zavod za statistiku i do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji. Medijalna zarada je u avgustu iznosila 45.000 dinara.
 
To faktički znači da je realna zarada u Srbiji čak 13.500 dinara niža od prosečne zarade koja se predstavlja mnogo glasnije u javnosti.
 
Ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su svi poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi. 
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • @Jadni

    26.10.2020 17:13
    Sa turizmom od koga godišnje prihoduju 15 milijardi evra i koji im sačinjava 20% BDP-a.
    Plus veći troškovi.
  • Ovca

    26.10.2020 17:12
    Ovca
    Ljudi ostaju bez posla, sve manje ce biti radnih mesta, mnoge firme su iskoristile ovo vreme da radnike proglase tehnoloskim viskom. Posledice ce se tek osetiti, i ovi sto rade od kuce nece doveka...
  • Jadni

    26.10.2020 15:50
    Smo
    U hrvatskoj prosecna plata 800 evra. Samo kazem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.