Prometej proslavio godišnjicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2011, 23:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prometej" proslavio godišnjicu

NOVI SAD -

Sa oko 1.800 ukupno objavljenih knjiga i oko 100 različitih naslova godišnje, novosadski "Prometej" svrstao se među najveće domaće izdavače, saopštila je ta izdavačka kuća, koja je danas obeležila 21. godišnjicu osnivanja i rada.

Prema podacima Narodne biblioteke Srbije, taj najveći vojvođanski izdavač je poslednjih pet godina uvek u najproduktivnijih sedam do osam izdavačkih kuća u Srbiji, lane je bio peti po broju prvih izdanja, a osmi prema ukupnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << broju naslova, na listi na kojoj su i dva velika javna preduzeća i svi izdavači udžbenika.

Kako je izjavio vlasnik i direktor "Prometeja" Zoran Kolundžija, ta izdavačka kuća je, među mnogobrojnim svojim edicijama, posebnu i "dugoročnu brižnost negovala upravo pred često zaboravljenom ili bar prenebregavanom našom istorijom, našom kulturom i književnom baštinom".

Kolundžija je istakao da su u "Prometeju" ponosni time što je među njihovim autorima prvog reda, onima koji su davali ton izučavanjima te vrste, bio i ostao "barokni svestran autor" akademik Dejan Medaković.

Svojim posebnim uspehom smatraju objavljivanje Medakovićeve monografije "Sveta gora fruškogorska", dela sastavljenog od prvorazrednih naučnih studija, koje je postalo popularno i nedavno doživelo drugo izdanje.

Izuzetan prijem kod čitalaca ima i skoro objavljena mala, ali veoma atraktivna knjiga, istog autora "Fruškogorski manastiri".

U protekle dve decenije uspešnog rada, uprkos konstantno teškim prilikama u kojima deluju izdavači u Srbiji, "Prometej" je objavljenim delima snažno afirmisao izdavaštvo u nauci, književnosti, publicistici.

Ostvario je izdavačku prepoznatljivost svojim reprezentativnim monografijama, delima posvećenim srpskoj kulturi i političkoj baštini, posebno se baveći prošlošću i sadašnjošću Novog Sada i Vojvodine.

Tako je i u ovu godinu ova izdavačka kuća ušla sa pet takvih objavljenih naslova: treće popravljeno i dopunjeno izdanje "Kratke istorije Novog Sada" Đorđa Srbulovića, reprint rukopisa Vase Stajića "Novi Sad", fotomonografija sa osnovnim informacijama na osam jezika "Novi Sad", "Hronika Novog Sada od 1944. do 1969. godine" Vladimira Vrgovića i "Zločini protiv Jevreja", knjiga koju je priredio dr Drago Njegovan.

U poslednjih deset godina "Prometej" je posebno prepoznatljiv po ediciji lingvističkih izdanja, koja popularišu tu važnu oblast, kao i po velikim izdavačkim projektima u oblasti jezičke leksikografije.

Posle "udarničkog rada Milana Šipke i grupe njegovih saradnika", lane je objavljen "Pravopisni rečnik srpskog jezika" sa pravopisnim gramatičkim savetnikom, a "Veliki rečnik stranih reči i izraza" Ivana Klajna i Milana Šipke, nedavno je doživeo peto izdanje.

U toku je štampanje 12. izdanja Klajnovog "Rečnika jezičkih nedoumica", a nedavno je pokrenuta pretplata na "Veliki englesko-srpski rečnik" i "Veliki srpsko-engleski rečnik" Danka Šipke, uglednog slaviste i leksikografa i profesora univerziteta u SAD, što je izdavački posao koji bi trebalo da traje nekoliko godina.

"Prometej" je dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su Oktobarska nagrada Novog Sada, Iskra kulture Vojvodine, Vukova nagrada, i Orden Vuka Karadžića a na prošlom Sajmu knjiga u Beogradu dobio je Specijalno priznanje sa "Pravopisni rečnik".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.