Produžava se rok i za magistarske i doktorske studije

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2016, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžava se rok i za magistarske i doktorske studije

Poslanici u Skupštini Srbije danas su najavili podršku izmenama Zakona o visokom obrazovanju kojima se produžava rok studiranja starim studentima. Postignuta je saglasnost i da se onima koji su na magistarskim i doktorskim studijama omogući produžetak.

Poslanici su se složili i da bi ovo trebalo da bude poslednji put da se produžava rok studiranja, a tražili su od resornog ministarstva odgovor šta je problem odnosno šta je dovelo do toga da više hiljada njih još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << završilo školovanje.

"Mi o tim razlozima možemo da se informišemo na osnovu iskustva nekih studenta, poznanika i na kraju krajeva ličnih iskustava. Ali mislim da bi radi rešavanja ovog problema i izbegavanja buduće slične situacije zaista bila neophodna jedna ozbiljna analiza svih mogućih uzroka koji dovode do situacije da velik broj nije još završilo fakultete", rekla je poslanica Socijaldemokratske partije Srbije Milena Bićanin.

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić rekao je da ovaj zakon ne tretira "sva ona bolna mesta u obrazovanju" kom je neophodna referoma, a pre zbog nepovezanosti obrazovanja sa tržištem rada. On je ocenio da je zakon "kupovina mira među studentima" i da se izlazi u susret njihovim zahtevima, da ne bi bilo nekih problem i protesta.

"Ali ja mislim da izmena zakona ponovo ide na uštrb kvaliteta studiranja", rekao je Đurišić. On je pitao i koliko je starih studenata završilo fakultet nakon što im je i pre dve godine produžen rok za završetak studiranja.

Amandmani za magistarske i doktorske studije

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da razume razloge studenata koji nisu uspeli da diplomiraju i objašnjava da nisu svi fakulteti u isto vreme primenili prethodni zakon, pa su studenti dovedeni u neravnopravan položaj.

Poslanik SPS i nekadašnji ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će ta partija podržati predložene izmene Zakona, kako bi se svima onima koji imaju mogućnost da steknu visoko obrazovanje pružila još jedna prilika. "Tražićemo da se to isto pravo omogući i studentima koji su započeli magistarske i doktorske studije po starim studentskim programima i da oni imaju mogućnost da završe taj započeti posao", rekao je Obradović.

Takve amandmane je najavio predsednik Odbora za prosvetu Muamer Zukorlić koji je istakao da je na sednici odbora postignut konsenzus svih poslaničkih grupa.

Poslanik DS Balša Božović kaže da ne bi okarakterisao nikoga kao "večite studente", jer su to mladi i talentovani ljudi, koji nisu krivi zbog haosa u visokom obrazovanju. Ističe da se ništa sistemski nije rešavalo i da su se vršile ad hok izmene. Božović najavljuje da će DS podržati produžetak roka za studente koji su upisali fakultet po starom programu, kao i one po Bolonji, koja je po njegovom sudu, loše implementirana.

Autor: agencije/ foto: Skupština Srbije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.