Prepisivanje recepata traje duže od pregleda

Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepisivanje recepata traje duže od pregleda

Novi Sad - Službe Doma zdravlja počele su zamenu dosadašnjeg softvera za obradu elektronskih kartona samo dve godine od njihovog uvođenja zato što u ovoj ustanovi nisu imali novca da obnove licencu. Zamena je započeta još u junu, ali su pacijenti ovih dana ponovo suočeni sa nizom nevolja: kartoni im se po drugi put prepisuju, pa su lekarima nedostupni ili se čak „gube" pojedini delovi, a popunjavanje recepta za lek sada ume da potraje, kako kažu, i duže od pregleda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Novosađanka Violeta N. provela je sa sinom u ordinaciji 25 minuta, a većinu vremena gledala je kako se lekarka muči sa softverom.

- Doktorka je desetak puta morala da ukucava podatke jer je program odbijao da ih primi, a najgore je bilo kada smo zajednički pokušavale da se prisetimo poslednje dijagnoze mog deteta, jer zbog prenosa podataka iz softvera u softver, poslednja javljanja uopšte nisu bila memorisana - priča Violeta N., inače i sama preko svog posla prilično upućena u rad računara.

I Marina Kričković, koja se javila dispanzeru za Medicinu rada, tvrdi da je recept za antibiotik čekala duplo duže od pregleda: čak 20 minuta. Program je „odbio saradnju", a očajna lekarka je na kraju pozvala u pomoć i tehničku službu.

Ni penzioneru Marku Patajiću, kojem je lekar saopštio da mu se izgubio deo kartona sa poslednjim izdavanjem lekova za srce, nije jasno zašto je tek razrađeni sistem morao da se menja.

- Dom zdravlja nabavio je novi softver za evidentiranje poseta pacijenata lekaru, jer za nabavku novih licenci starog e-kartona nije bilo novca. Za nabavku novog e-kartona nije bilo potrebno izdvajati sredstva, jer je taj program besplatan, a preporuku za njegovo korišćenje dobili smo od Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. On je već implementiran u nekoliko domova zdravlja u Beogradu, u Pirotu, Nišu i Šapcu, kao i u zdravstvenim centrima u Valjevu i Vranju - objašnjava dr Života Lazarević, direktor Doma zdravlja.

On napominje da će novi softver uskoro biti instaliran i u prigradske i ambulante na obodima grada. Novi softver je, dodaje, daleko razvijeniji i omogućava više opcija od starog, ali je nevolja što je njegova upotreba počela u junu, u vreme godišnjih odmora, pa pojedini zaposleni još nisu prošli obuku.

- Kako nisu svi podjednako vešti u korišćenju računara, nekima je potrebno malo više vremena da bi potpuno ovladali novim programom. Stoga molimo građane za strpljenje i razumevanje. Autori programa elektronskog kartona i zaposleni u Domu zdravlja su u svakodnevnom kontaktu i zajednički pokušavamo da otklonimo uočene nedostatke - kaže dr Lazarević.

Sistem će biti pregledniji

Kada se sistem ustali, napominje direktor Doma zdravlja Života Lazarević, lekari će nakon otvaranja fajla pred sobom imati sve podatke o posetama pacijenta, hroničnim bolestima, alergijama, bolovanjima i odlascima kod specijalista. U planu je da kroz ovaj karton budu vidljive i posete pacijenata specijalistima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.