Preminuo začetnik auto-destruktivne umetnosti Gustav Mecger

Izvor: Radio 021, 03.Mar.2017, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo začetnik auto-destruktivne umetnosti Gustav Mecger

Umetnik Gustav Mecger, čiji je koncept auto-destruktivne umetnosti inspirisao člana grupe "Hu" Pita Taunzenda da razbije gitaru na koncertu, umro je u 90. godini.

Mecgerova saradnica Erika Bolton je izjavila da je on umro u sredu u Londonu.

Mecger, čiji su roditelji bili poljski Jevreji, rodjen 1926. godine u Nirnbergu, tokom Drugog svetskog rata je bio među stotinu dece evakusiane u Veliku Britanju, a veći deo njegove porodice su nacisti pobili u Holokaustu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Taj umetnik i politički aktivista je 1959. godine izdao manifest u kojem je razvio koncept auto-destruktivne umetnosti i "umetnsti štrajkovanja", kao "subverzivnog političkog oružja" protiv kapitalizma i potrošačkog društva. Njegova umetnička zamisao je bilo spajanje "stvaranja i razaranja".

Kao prvi time inspirisani muzičar, Taunzend je na bini uništio gitaru.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.