Preminuo začetnik auto-destruktivne umetnosti Gustav Mecger

Umetnik Gustav Mecger, čiji je koncept auto-destruktivne umetnosti inspirisao člana grupe "Hu" Pita Taunzenda da razbije gitaru na koncertu, umro je u 90. godini.
Mecgerova saradnica Erika Bolton je izjavila da je on umro u sredu u Londonu.
 
Mecger, čiji su roditelji bili poljski Jevreji, rodjen 1926. godine u Nirnbergu, tokom Drugog svetskog rata je bio među stotinu dece evakusiane u Veliku Britanju, a veći deo njegove porodice su nacisti pobili u Holokaustu.
 
Taj umetnik i politički aktivista je 1959. godine izdao manifest u kojem je razvio koncept auto-destruktivne umetnosti i "umetnsti štrajkovanja", kao "subverzivnog političkog oružja" protiv kapitalizma i potrošačkog društva. Njegova umetnička zamisao je bilo spajanje "stvaranja i razaranja".
 
Kao prvi time inspirisani muzičar, Taunzend je na bini uništio gitaru.
  • ns

    03.03.2017 07:33
    dinkić i vučić nose barjak i krst na sa'rani

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet