Preminuo Norvežanin koji je sprečio naciste da izgrade atomsku bombu

Izvor: Radio 021, 21.Okt.2018, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Norvežanin koji je sprečio naciste da izgrade atomsku bombu

Norveški junak koji je učestvovao u jednoj od najvećih operacija sabotaže protiv nacista u Drugom svetskom ratu, Joakim Reneberg, umro je danas u 99. godini.

On je predvodio grupu od devet pripadnika Pokreta otpora koji su u noći između 27. i 28. februara 1943. sabotirali norvešku fabriku koja je proizvodila "tešku vodu" nužnu za izradu atomske bombe, što je zaustavilo nemački nuklearni program.

"Reneberg je verovatno bio poslednji od najistaknutijih boraca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Pokreta otpora", izjavila je uz saučešće premijerka Erna Solberg za novinsku agenciju NTB.

Postrojenje Femork kod grada Rjukana u južnoj Norveškoj, u to vreme je jedino u svetu proizvodilo "tešku vodu" u većim količinama. U brzoj trci sa saveznicima za izradu atomskog oružja, nacisti su brzo preuzeli to postrojenje kada su okupirali Norvešku 1940. godine.

Ovekovečen u norveškom filmu Žana Drevila iz 1947. godine "Kampen om tungtvannet" (Bitka za tešku vodu), zatim i u filmu iz 1965. "The Heroes of Telemark" (Heroji Telemarkja) s Kirkom Daglasom, taj događaj je jedan od glavnih podviga norveškog Pokreta otpora.

Joakim Reneberg dugo nije hteo da govori o svojim iskustvima iz rata, te je tek 1970-tih počeo da govori o svojim podvizima. "Shvatio sam da ljudi čekaju odgovor. Važno je da svi znamo šta se dogodilo, i da tek potom zauzimamo stav", rekao je on za NRK 2015. godine.

"Oni koji danas odrastaju, moraju shvatiti da uvek moramo biti spremni za borbu za mir i slobodu", dodao je on. Reneberg koji je posle rata postao novinar, poznat je u Norveškoj i po tome što je radio s mladima da bi razumeli opasnosti od rata.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo čovek koji je hrabrom akcijom Hitleru UNIŠTIO SAN O ATOMSKOJ BOMBI

Izvor: Blic, 22.Okt.2018, 10:11

Norvežanin Joahim Reneberg koji je pokrenuo jednu od najvećih sabotaža protiv nacista tokom Drugog svetskog rata, umro je u nedelju u 99 godini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.