Izvor: Radio 021, 17.Jan.2021, 21:03

Pregled nedelje na 021: U crvenoj zoni, ko ume njemu dve i kap koja je prelila bazen

I tokom protekle nedelje, novinari portala 021 pratili su sve teme od važnosti za građane Novog Sada i šire, a u nastavku možete videti odabrane priče koje ste mogli da čitate na našem portalu.

Kap koja je prelila bazen - Posao sanacije bazena na Spensu, iako je trebalo da bude odavno završen, još uvek nije okončan zbog pojave brojnih problema - kako je saznao 021.rs, tek sanirani bazen ima neplanirani nagib zbog kog se voda izliva iz bazena, instalacije cure, objekat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prokišnjava, a ni keramički radovi nisu urađeni kvalitetno. Nakon otkrića naših novinara usledilo je ograđivanje, pravdanje, ali i najava istrage.

Ko ume, njemu dve (plate) - Većina novosadskih funkcionera na "višim" pozicijama ima platu od oko 1.000 evra, odnosno gotovo dvostruko više od prosečne zarade u Srbiji. Iako je za očekivati da najveća primanja ima gradonačelnik Miloš Vučević, njegova mesečna zarada je 114.619 dinara. Njemu je uvećana plata, s obzirom na to da je prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, od oktobra 2017. godine imao zaradu od 92.000 dinara. To znači da više od njega zarađuje pedesetak načelnika gradskih uprava i njihovih zamenika, te šefovi sektora u Skupštini grada i Gradskoj kući, koji zarađuju više od 120.000 dinara.

Pređi, ali na svoju odgovornost - Pružni prelazi u Srbiji daleko su od bezbednih i opremljenih na način da čuvaju ljudske živote - od 2017. do 2019. je u 155 saobraćajnih udesa na prelazima poginulo 24 ljudi, dok je 59 teško povređeno. Ni nadležno Ministarstvo saobraćaja, ni Infrastruktura železnica Srbije, ni lokalne samouprave poput Grada Novog Sada, ne čine dovoljno da se situacija popravi - nijedna strana ne preuzima odgovornost, ne postoji koordinacija, čak se ni statistika o pružnim prelazima ne poklapa, a novac namenjen za održavanje železničke infrastrukture mahom odlazi na pokrivanje plata u Infrastrukturi, a ne na radove na prugama.

Gde god vidiš zgodno mesto, ti beton posadi - U čak 14 opština na teritoriji Vojvodine stepen pošumljenosti je ispod jedan odsto, a Vojvodina je, sa manje od sedam odsto površine pod šumama, područje sa najnižim stepenom šumovitosti u Evropi, što je u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) ocenjeno kao veliki problem, naročito kada se uzme u obzir izostanak napretka u pošumljavanju prethodnih godina. U Vojvodini je poseban problem i pretvaranje šumskog u građevinsko zemljište, a proširenje građevinskog reona na račun šumskog zemljišta posebno je izraženo u blizini većih gradova, kao što su Novi Sad, Sremska Mitrovica i Pančevo.

Zavet ćutanja - Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nije odgovorio na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, kojim je 021.rs tražio podatak koliko je građana u Vojvodini i Novom Sadu preminulo od posledica virusa korona od početka epidemije. Ćutanje "Batuta" na pitanja koja su od najvećeg značaja za građane, a tiču se voljenih i članova porodice, prijatelja i kolega svih koji su nekoga izgubili u epidemiji, tek je novi slučaj ćutanja otkako 021.rs mesecima pokušava da dođe do podatka o broju mrtvih u Pokrajini. Prethodno odgovore nismo dobili ni od Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i resornog sekretara Zorana Gojkovića, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kliničkog centra Vojvodine, kao ni od predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića.

U crvenoj zoni - Gotovo jedanaest meseci nema odmora za medicinsko i nemedicinsko osoblje na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine i u drugim kovid bolnicama u Novom Sadu. Reporter 021 obišao je crvenu zonu Infektivne klinike i razgovarao sa lekarima.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.