Predstavljen program obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Izvor: Radio 021, 02.Feb.2018, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen program obeležavanja stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine

Program kojim će tokom ove godine biti obeležena stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, usvojen je danas, 2. februara na prvoj sednici Odbora za obeležavanje ovog jubileja.

Predsednik Odbora za obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja Igor Mirović rekao je da u našoj nacionalnoj istoriji postoje događaji i datumi koji su bili prelomni, a o kojima se u javnosti danas malo zna.

"Jedan od takvih datuma je svakako i 25. novembar 1918. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kada je, nakon veličanstvenih pobeda srpske vojske u Velikom ratu, narod iz krajeva Vojvodine na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, doneo odluku o prisajedinjenu Kraljevini Srbiji i na taj način ostvario viševekovni san o ujedinjenju. Zato je potrebno ovaj jubilej dostojno obeležiti, osvetliti iz svih uglova, a njegov značaj približiti novim generacijama", rekao je Mirović.

Program obeležavanja ovog jubileja realizovaće se tokom cele 2018. godine i biće segmentiran. Prvi deo će obuhvatiti više aktivnosti do maja, sa fokusom na Majsku skupštinu iz 1848. godine u Sremskim Karlovcima, na kojoj su Srbi u Ugarskoj postavili svoje političke zahteve o autonomiji, dok će u drugom delu održavati manifestacije koje će biti završene 25. novembra, kada su ti ciljevi i bili ostvareni odlukom o prisajedinjenju.

Svečani deo obuhvatiće održavanje akademija u Novom Sadu i Beogradu, kao i svečanih sednica Pokrajinske vlade i Skupštine Vojvodine.

U toku je adaptiranje prostora za izložbeni prostor novog Muzeja prisajedinjenja u okviru Muzeja Vojvodine.

Pored svečanog, program će obuhvatiti održavanje naučnog skupa u Matici srpskoj, na kome će se razmotriti složeni istorijski procesi u oblasti politike, ideologije, kulture, koji su bili imanentni jačanju srpske nacionalne svesti onog doba, i koji su doveli do konačne realizacije ideje nacionalnog ujedinjenja.

Planira se i izdavačka produkcija sa edicijom "Srpska književnost o Velikom ratu". Obuhvatiće pripovetke i poeziju sa ovom tematikom, dela Miloša Crnjanskog, Stanislava Krakova, Dragiše Vasića, Branimira Ćosića, Branislava Nušića, Stevana Jakovljevića, Rastka Petrovića, Dobrice Ćosića, Danka Popovića, Dušana Kovačevića i Aleksandra Gatalice.

Poseban deo programa će biti igrani film i pozorišna predstava. Pisanje scenarija povereno je piscu i dramaturgu Milovanu Vitezoviću.

Na sednici je razmatran i deo programskih aktivnosti koji se odnose na realizaciju koncerata, kao i projekta "Sto godina prisajedinjenja na društvenim mrežama" sa kratkim formatima sa poznatim ličnostima iz političkog života, umetnosti i nauke, koje su obeležile to istorijsko vreme i doprinele jačanju nacionalne svesti.

U program obeležavanja uključiće se i Srpska pravoslavna crkva.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Usvojen program obeležavanje stogodišnjice prisajedinjenja

Izvor: Blic, 02.Feb.2018

Program kojim će tokom ove godine biti obeležena stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, usvojen je danas, 2. februara na prvoj sednici Odbora za obeležavanje ovog jubileja...Predsednik Odbora Igor Mirović  rekao je da u našoj nacionalnoj istoriji postoje događaji i datumi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.