Izvor: Radio 021, 22.Avg.2019, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje "Kroz 20. vek ili razvojni put jedne slike" u petak u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Kroz 20. vek ili razvojni put jedne slike" održaće se u petak, 23. avgusta u Galeriji Matice srpske, na Trgu galerija 1.

Predavač će biti koautorka izložbe Miroslava Žarkov.

Predavanje će početi u 19 časova.

U pitanju je prateći program izložbe "Poklon-zbirka Save Stepanova".

O predavanju:

Slika je, kao organizam za sebe, bila središte interesovanja umetnika u 20. i početkom 21. veka, a teorije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zaključci moderne umetnosti donošeni su upravo u odnosu na tako posmatran entitet slike. Sa gubitkom svoje društvene funkcije, slika postaje samodovoljni estetski predmet. Avangardni pravci u umetnosti postavljaju pitanja o prirodi i funkciji slike. Zbog čega ili koga postoji? Kome se obraća? Koja je njena uloga u opštem poretku sveta? I tako dalje. Umetnici zato u različitim istorijskim trenucima zauzimaju najrazličitije stavove prema njoj - daju joj potpun legitimitet, sumnjaju u nju, minimalizuju je, negiraju je, postavljaju je u središte svih pitanja o etici i estetici umetnosti, udaljavaju se od nje, vraćaju joj se, i tako u krug. Tragom ovih pitanja, kustoskinja Miroslava Žarkov će provesti publiku najpre kroz Stalnu postavku nacionalne umetnosti 20. veka, kako bi mapirala najvažnije tačke razvoja moderne umetnosti do sedamdesetih godina 20. veka, a potom kroz izložbu Poklon-zbirka Save Stepanova koja predstavlja njen logičan nastavak i govori o daljoj sudbini umetničkog dela.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Predavanje "Kroz XX vek ili razvojni put jedne slike" u Galeriji Matice srpske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019, 07:51

Danas u 19.00 sati u Galeriji Matice srpske (Trg galerija 1) u okviru pratećeg programa izložbe ''Poklon-zbirka Save Stepanova'', biće održano predavanje jednog od autora izložbe, Miroslave Žarkov, ''Kroz XX vek ili razvojni put jedne slike''...Slika je, kao organizam za sebe, bila središte interesovanja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.