Izvor: Radio 021, 02.Dec.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik ima zamerke na pametne kamere koje postavlja policija

Dokument MUP-a Srbije koji se odnosi na postavljanje takozvanih pametnih kamera na 800 lokacija u Beogradu - "Procena uticaja obrade na zaštitu podataka o ličnosti korišćenjem sistema video-nadzora" nije sačinjen u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Ovo je mišljenje Milana Marinkovića, poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. Reč je o kamerama koje imaju mogućnost instaliranja softvera za otkrivanje i prepoznavanje lica ljudi i registarskih tablica vozila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i analizu ponašanja osoba.

Policija je planirala da ih postavi do kraja sledeće godine, pa se nametnulo pitanje da li će ovakva ocena poverenika to stopirati.

"Apsulutno postoji pravni okvir za postavljanje kamera i korišćenje video-nadzora na javnim mestima, što je i sam poverenik potvrdio ove godine tokom nadzora", navedeno je u MUP-u za "Politiku".

Kako objašnjavaju, korišćenje video-nadzora ni na koji način nije povezano s navedenom procenom, jer se ona pre svega odnosi na eventualno uvođenje nove tehnologije kao što je prepoznavanje lica.

"Taj sistem nije uveden, niti će biti uskoro pušten u rad. To znači da ne postoji bilo kakva prepreka postavljanja kamera na novim lokacijama, pošto se već deset godina u skladu sa zakonom one koriste u Beogradu. MUP je prva institucija u Srbiji koja je, u skladu s novim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, izradila ovakvu procenu", tvrde u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

MUP tvrdi i da ovakvim video-nadzorom neće biti ugrožena privatnost građana.

Ipak, poverenik je našao niz zamerki na policijski dokument počev od toga da se iz njega ne može utvrditi na koji se sistem video-nadzora on tačno odnosi. Takođe, on smatra i da radnje kojima će podaci biti obrađivani nisu jasno, precizno i sistematično opisane.

Marinković ukazuje da su pojedini navodi policije u vezi s mogućim rizicima za prava čoveka i građanina kontradiktorni, te da se potencijalne opasnosti ne mogu tačno i jasno identifikovati.

Kada je reč o mogućnosti da softver kamere prepoznaje lice čoveka, poverenik navodi opasnost da se na ovaj način prikupljaju podaci o trećim licima koja nisu uopšte u vezi s krivičnim delom zbog kojeg se skupljaju i obrađuju informacije.

"Ljudski faktor nije jedini mogući izvor rizika u okviru obrade podataka", ukazuje povrenik u detaljnom objašnjenju koji se može naći na njegovom zvaničnom sajtu.

U MUP-u će sagledati mišljenje poverenika i korigovati dokument i dostaviti ga ponovo Povereniku.

Da je procena koju pravi policija važna smatra Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

"Ona argumentovano pojašnjava da li je masovni video-nadzor uopšte potreban, kao i kako se štiti privatnost građana kada obrada ličnih podataka korišćenjem novih tehnologija prouzrokuje visok rizik za prava i slobode ljudi", navodi Đorđević.

Za sada je u toku prva faza MUP-ovog projekta tokom koje su montirane kamere s boljom rezolucijom na 60 lokacija u Beogradu. Zamenjene su stare kamere postavljene još 2009. za potrebe Univerzijade. Sve kamere imaju mogućnost da se nadograde sistemom za prepoznavanje lica i analizu ponašanja ljudi.

Kada je reč o mogućoj zloupotrebi ovako prikupljenih podataka, u policiji su ranije za Politiku napomenuli da se baze i serveri na kojima se čuvaju podaci nalaze u zgradi MUP-a, osigurani i zaštićeni, isključeni sa svih spoljnih sistema komunikacije. Kako naglašavaju, video-nadzoru se ne može pristupiti preko interneta. Sistemu će moći da pristupe samo korisnici koji imaju kreiran nalog. Preciznije, svaki policajac će imati posebnu personalizovanu karticu za pristup, tako da će u svakom momentu biti poznato ko je, kada i zbog čega pristupio.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.